Vodja svetovalne skupine: Z naslednjim tednom prehajamo na regijski princip sproščanja ukrepov

Z naslednjim tednom ponovno prehajamo na regijski princip sproščanja ukrepov, je na novinarski konferenci dejala vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje. Dotaknila se je tudi ukrepov glede odprtja gledališč, kinematografov in koncertnih dogodkov, ki na semaforju sproščanja trenutno niso navedeni.

Glede ne številke okuženih v državi trenutno izpolnjujemo pogoje za oranžno fazo. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je na novinarsko vprašanje, če bodo takšne številke ostale tudi v sredo, v svetovalni skupini predlagali, da se vseeno premaknemo iz rdeče nazaj v oranžno fazo odgovorila, da so se s tem tednom odločili, da se Slovenija obravnava kot celota. “Glede na to, da smo imeli prejšnji teden tri dni, ko je bilo opravljeno sorazmerno nizko število testov, posledično smo imeli manjše število pozitivnih, smo se odločili, da je ta teden Slovenija še v rdeči fazi,” je dodala.

Ob tem je vodja svetovalne skupine pojasnila, da z naslednjim tednom prehajamo spet na regijski princip: Regije, ki bodo imele boljše rezultate in bodo izpolnjevale pogoje za oranžno fazo, bodo prešle v oranžno fazo. Kjer bodo podatki za rdečo, bodo veljali ukrepi rdeče faze,” je razložila.

Preberite še: Mateja Logar: Prebolevnost bo umaknjena iz izjem za prehod državnih meja

Se je pa dotaknila tudi ukrepov glede odprtja gledališč in kinematografov ter koncertnih dogodkov, ki na semaforju sproščanja ukrepov niso navedeni. Dejala je, da bo o tem potrebno vsekakor razpravljati, ker gre za zaprte prostore, pa so zadržani. “Ampak vsekakor bo to tema naslednjih odločanj in spreminjanj,” je dejala Mateja Logar. Ker pa se bliža sezona porok, je pojasnila, da je v oranžni fazi dovoljeno zbiranje do 10 ljudi. “V tej fazi bodo definitivno dovoljeni poročni obredi z do 10 ljudmi. Potem v rumeni fazi do 50 ljudi,” je razložila.