Search
Close this search box.

Mateja Logar: Prebolevnost bo umaknjena iz izjem za prehod državnih meja

Nekateri se "na vsak način" želijo okužiti, da bi dobili potrdilo o prebolevnosti in koristi, ki iz tega izhajajo, je na novinarski konferenci dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Takšno početje je nevarno in ga odsvetujejo, je opozorila.

Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar je na novinarski konferenci dejala, da se je eksponentna rast števila novookuženih ustavila. Obenem pa je opozorila, da še vedno narašča število covidnih bolnikov v bolnišnicah vključno z enotami za intenzivno terapijo.

Kot je že znano se je veliko število ukrepov, ki so bili prej v oranžni fazi semaforja sproščanja ukrepov, premaknilo v rdečo fazo, kar pomeni, da lahko izvajamo bistveno večje število različnih športnih aktivnosti, storitvenih dejavnosti. Strokovna skupina je že prejšnji ponedeljek sklenila, da se odpiranje gostinskih lokalov na odprtih terasah in zunanjih prostorov premakne iz rumene v oranžno fazo. To so spremembe, ki lahko, da ostanejo v takšni obliki, če bomo ob tem upoštevali ostale ukrepe, je opozorila Mateja Logar.

Preberite še: Vodja svetovalne skupine: Z naslednjim tednom prehajamo na regijski princip sproščanja ukrepov

Ob tem je opozorila, da največji dejavnik tveganja za prenos okužbe ostajajo neposredni stiki med ljudmi, če ti niso zaščiteni. “Če med nami ni ustrezne razdalje, če ne uporabljamo mask, če smo dalj časa v zaprtem prostoru, ki ni bil prezračen,” je dejala.

Vodja svetovalne skupine je spomnila, da je rešitev predvsem cepljenje. Vsem, ki imajo dvome, je pozvala, naj kontaktirajo svojega osebnega zdravnika.

“Želela bi poudariti, da se bo z večjo dostopnostjo cepljenja, verjetno tudi to, da je nekdo prebolel covid-19, nekako umaknilo iz ugodnosti pri prehajanju mej,” je odgovorila na novinarsko vprašanje glede neenakosti, ki se bodo pojavile pri poletnih dopustih. Prebolevniki in cepljeni bi lahko namreč po zdaj sprejetih ukrepih šli praktično kamorkoli, ostali pa bi bili ob tem obsojeni na plačevanje dragih testov. Tu bo treba treba računati na cepljenje, je poudarila Mateja Logar in dodala, da so namreč opazili, da je trenutno v praksi precej nevarno obnašanje pri ljudeh: “Na vsak način se želijo okužiti, da bi imeli korist, potrdilo o prebolevnosti, kar pa je zelo nevarna praksa, ki jo vsekakor odsvetujemo.”

Opozorila je tudi na poročila o goljufanjih na testih. “Nekako je mnenje, ki je sicer šele na začetku, da se bo z dostopnostjo cepiva, to da si prebolel, umaknilo iz faze ugodnosti,” je dejala Mateja Logar.

Dogodki

Nekateri se "na vsak način" želijo okužiti, da bi dobili potrdilo o prebolevnosti in koristi, ki iz tega izhajajo, je na novinarski konferenci dejala vodja strokovne skupine za covid-19 Mateja Logar. Takšno početje je nevarno in ga odsvetujejo, je opozorila.