Search
Close this search box.

Vodič za uspešno sajenje in gojenje borovnic

Borovnice veljajo za enega najbolj okusnih in priljubljenih vrst jagodičevja na naših vrtovih. Čeprav potrebujejo posebno kislo zemljo, pa lahko s pravilno vzgojo zelo bogato obrodijo – poznati morate le nekaj praktičnih nasvetov.

Borovnice so izjemno bogat vir antioksidantov, mineralov in vitamina C, zato je to več kot dovolj dober razlog, da jih posadite na vašem vrtu, če le imate dovolj prostora.

Mnogi so sicer mnenja, da je vzgoja borovnic prezahtevna, toda, če ste ljubitelj borovnic, potem je naš vodič kot nalašč za vas.

Pravilen postopek sajenja borovnic je ključ do obilnega pridelka

Pri vzgoji borovnic moramo največ pozornosti nameniti predvsem pravilnemu sajenju. To vključuje izbiro ustreznih sadik, zagotovitev ustreznih rastnih pogojev in pravilen postopek sajenja.

Preverite, kako si lahko v treh preprostih korakih ustvarite lasten nasad borovnic.

1.   Kako izbrati sadike borovnic?

Če se boste sprehodili po vrtnarijah in specializiranih trgovinah, boste kmalu ugotovili, da je na voljo veliko različnih sort borovnic.

Med seboj se razlikujejo po času zorenja, obliki plodov, bujnosti v rasti in odpornosti, zato je izbira pravih sadik prvi korak k obilnemu pridelku.

Pri izbiri sadik bodite pozorni predvsem na klimatske pogoje, v katerih uspevajo, prav tako pa morate biti pozorni tudi na to, da v svoj nasad ne zanesete kaparjev ali drugih bolezni.

Izberite sadike, ki imajo zdrave in čvrste korenine in tri do štiri enakomerno razporejene veje.

2.   Kako borovnicam zagotoviti optimalne pogoje rasti?

Ko imamo v mislih pogoje rasti, v katerih uspevajo borovnice, je potrebno pomisliti predvsem na lego zasaditve in pripravo zemlje.

  • Lega zasaditve: Tudi borovnice potrebujejo svoj prostor pod soncem. Zanje velja, da so lahko del dneva v senci, večji del dneva pa jim morate zagotoviti dovolj direktne sončne svetlobe. Nikakor ne smejo biti posajene v senci.
  • Priprava zemlje: Borovnice zahtevajo posebno pripravo zemlje, saj jim najbolje ustrezajo humusna, kisla in za vodo prepustna tla. Zato je najboljša izbira že pripravljena zemlja za borovnice, ki je dovolj kisla (pH 3,5 – 5,0).

3.   Kakšen je postopek sajenja borovnic?

Borovnice sicer lahko sadite skoraj celo leto, najboljši čas pa je še vedno jeseni (od oktobra do sredine novembra) in spomladi (od marca do konca aprila).

Po tem, ko ste izbrali najboljše mesto za sajenje borovnic, se lotite postopka sajenja:

  • izkopljite jamo širine 80 cm in globine 40 do 50 cm; če boste zasadili več sadik hkrati, potem izkopljite dovolj dolg jarek, da bo vsaka sadika imela dovolj prostora za rast;
  • ob strani in na dnu jame namestite mrežo proti voluharju in dodajte naravni filc, za boljše zadrževanje vode;
  • jamo napolnite s posebno zemljo za borovnice, ki jo zmešate z zemljo iz izkopane jame; mešanici dodajte tudi gnojilo za kisoljube rastline, ki bo poskrbelo za nemoteno rast;
  • zemljo enakomerno zalivajte že med samim postopkom sajenja;
  • borovnice posadite 5 cm globlje, kot so rasle v drevesnici;
  • sadiko obilno zalijte;
  • po sajenju dodajte na vrhu zastirko; zastirka vzdržuje vlago, ohranja rahla tla in preprečuje rast plevelov.

Nasveti za gojenje in nego borovnic

Seveda pa se vzgoja borovnic še zdaleč ne zaključi z njihovim sajenjem. To sadno vrsto je potrebno skrbno negovati tudi kasneje v njenem razvoju, če želite, da vam bo bogato obrodila.

Pri tem ne smete pozabiti na nekatera zelo pomembna opravila:

  • Rez borovnic borovnice je potrebno obrezovati od njihovega četrtega leta dalje. Pomembno je, da sproti izrezujete stare in izrojene veje ter jih nadomeščate z novimi, prav tako pa odstranite tudi vse šibke poganjke. Borovnice rodijo na koncu poganjkov, zato se izogibajte njihovemu krajšanju na samem grmu, ampak jih režite neposredno nad tlemi.
  • Zalivanje borovnic ker se šotna zemlja hitreje izsuši, je potrebno borovnice tudi redno in globoko namakati z vodo (na vsake tri do štiri dni), še posebej v sušnih poletnih obdobjih. Zastirka močno zmanjša izhlapevanje vode, zato nanjo nikar ne pozabite.
  • Gnojenje borovnic poleg rednega zalivanja je potrebno za debele in okusne plodove sadike borovnic tudi redno gnojiti. V času sajenja uporabite organsko gnojilo. Nato pa gnojite redno v sezoni, vsaj 1-krat mesečno, s čimer boste vzdrževali kisel pH zemlje in borovnicam zagotovili vsa potrebna hranila. Priporočamo vam gnojilo pHLow.
  • Škodljivci in zaščita rastlinobičajno borovnice nimajo velikih težav z boleznimi in škodljivci. Najpogostejše težave so razkisanje zemlje in s tem povezan pojav listne bledice. V času zorenja je priporočljivo borovnice zaščititi tudi z mrežo proti pticam, ki zelo radi pokljuvajo zoreče plodove. V ta namen je najbolje uporabiti kar mrežo proti toči, ki rastline delno tudi zasenči.

Želite, da vas borovnice vrsto let razveseljujejo z obilnim pridelkom? Sledite našim nasvetom za uspešno sajenje in gojenje borovnic – prepričani smo, da bo vaš trud dobro poplačan!

Dogodki

Borovnice veljajo za enega najbolj okusnih in priljubljenih vrst jagodičevja na naših vrtovih. Čeprav potrebujejo posebno kislo zemljo, pa lahko s pravilno vzgojo zelo bogato obrodijo – poznati morate le nekaj praktičnih nasvetov.