Vladna služba za zakonodajo: Vlada bo po odločitvi ustavnega sodišča znova odločala o ukrepih in jih objavila v uradnem listu

Vlada bo po odločitvi ustavnega sodišča, da so ukrepi o izobraževanju na daljavo neveljavni, znova odločala o ukrepih in jih bo "glede na stališče, da gre za predpise", objavila v uradnem listu, je služba vlade za zakonodajo zapisala v izjavi, prebrani na novinarski konferenci. V ponedeljek se sicer glede pouka ne spreminja nič, pravi Jelko Kacin.
šola, klopi prazne

Ustavno sodišče je namreč v četrtek odločilo, da sklepi vlade o izobraževanju na daljavo ne veljajo, ker niso bili objavljeni v uradnem listu. Vladi je dalo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem. Za neveljavne je označilo sklepe vlade, s katerimi je ta podaljševala ukrepe za zajezitev epidemije v vzgoji in izobraževanju, sprejete v obliki odlokov, in sklep ministrice za izobraževanje o izobraževanju na daljavo. Ocenilo je, da gre za predpise, ki morajo biti objavljeni v uradnem listu, sicer niso veljavni.

Vladna služba za zakonodajo je v izjavi za javnost poudarila stališče vlade, da so bili vsi ukrepi za obvladovanje epidemije sprejeti na podlagi strokovnih podlag, da so nujni za reševanje življenj ljudi in za ohranjanja njihovega zdravja. Po prepričanju vlade so bili sprejeti na pregleden in javen način ter po njenem mnenju tudi ustrezno predstavljeni in objavljeni. Vse navedeno po mnenju vlade velja tudi za akte, s katerimi je podaljševala ukrepe. “Tudi o teh ukrepih je bila takoj obveščena javnost in posebej še DZ,” so zapisali. Odločitev ustavnega sodišča je bila za vlado nepričakovana, “saj se v svojih prejšnjih odločitvah, ki so se nanašale na ukrepe, ni postavilo na takšno stališče”.

Vlada poleg tega še dodaja, da odloki sami niso omejili svoje veljavnosti “in bi torej morali veljati, dokler niso razveljavljeni”. Zato je bilo po mnenju vlade sprejemanje sklepov o podaljšanju ukrepov ustrezno. “Vsekakor pa bo vlada z načelom pravne države upoštevala odločitev ustavnega sodišča in bo o ukrepih na podlagi strokovnih izhodišč znova odločala. Glede na stališče ustavnega sodišča, da gre za predpise, bo zadevna besedila objavila v uradnem listu,” je zapisano v izjavi, ki jo je na novinarski konferenci, namenjeni razmeram ob epidemiji covida-19, prebral vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin.

Kot je dodatno povedal Kacin, bo vlada pripravila celovit odgovor glede delne odločbe in sklepa ustavnega sodišča ter tudi ukrepala. “Ukrepala bo takoj in ne bo čakala tri dni,” je dejal.

Vse odločitve vlade glede ukrepov za zajezitev epidemije so bile tudi po njegovi oceni jasne in pregledne, “zakaj je prišlo do tega, da nekatere niso bile objavljene v uradnem listu, pa še ne vemo”. Pregledujejo celotno komunikacijo med vladnimi institucijami in ko bo odgovor znan, bo vlada odgovorila tudi na to vprašanje,” je dejal.

Ni pa nobena odločitev vlade po Kacinovih besedah pod vprašajem. “Če bo treba, bo vlada znova sprejela odločitve in poskrbela za kontinuiteto izvajanja ukrepov, namenjenih zaščiti zdravja ljudi,” je dejal. Ni pa želel špekulirati, ali so zaradi odločitve ustavnega sodišča pod vprašajem tudi kakšne druge odločitve vlade.

Poudaril je še, da se bo vse, “kar velja za delo izobraževalnega sistema, nadaljevalo” in da se, “kar zadeva način izobraževanja, s ponedeljkom ne spreminja nič”. Ob tem je izpostavil, da se ustavno sodišče še ni opredelilo niti glede vprašanja prepovedi zbiranja v osnovnih šolah s prilagojenim programom ter v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami.

Preberite še: Pečan: Šolniki smo očitno pet tednov delali v nezakonitih razmerah

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.