Pečan: Šolniki smo očitno pet tednov delali v nezakonitih razmerah

Šolniki smo, vsaj po tistem, kar so mi pojasnili nekateri pravniki, očitno zadnjih pet tednov delali v nezakonitih razmerah in ne da bi vedeli, da ne smemo delati tako, je v odzivu na ustavno odločbo o tem, da sklepi vlade o šolanju na daljavo ne veljajo, danes za STA dejal predsednik združenja ravnateljev Gregor Pečan.
šola, klopi prazne

Pečan pričakuje, da bo država v nekaj dneh pravni nered popravila, takojšnjega povratka vseh v šole pa zaradi epidemiološkega stanja še ne pričakuje. Hkrati je dejal, da so ravnatelji veseli vsaj tega, da je vlada v četrtek vendarle sprejela kriterije za sproščanje ukrepov.

“Tega bi si želeli že dolgo nazaj, saj zdaj vsaj lahko nekoliko predvidevamo, kaj in kdaj bo. Doslej smo namreč tavali v temi in je naenkrat v četrtek zvečer ali celo v petek popoldne iznenada priletela okrožnica, mi pa smo morali na čudežen način stvari do ponedeljka izpeljati tako, da so stvari že funkcionirale,” je dejal prvi med ravnatelji.

Ob tem je spomnil, da ravnatelji in njihovi pomočniki kljub omenjenemu še vedno niso upravičeni do dodatka za stalno pripravljenost, čeprav dejansko že od marca naprej živijo z njo. Tako je šolsko ministrstvo celo prosilo, da svoje zasebne mobilne številke dajo na voljo Nacionalnemu inštitutu za javno zdravje (NIJZ), da jih lahko pokličejo kadarkoli, ko jih potrebujejo.

“Vseeno trdijo, da nam stalna pripravljenost ne pripada, zato so se očitno hitri odzivi na spremembe od petka na ponedeljke zjutraj zgodili zgolj na čaroben način,” je dodal Pečan in spomnil, da so morali na šolah poskrbeti za organizacijo logistike, prilagajanje urnikov in prostorov, delitve oddelkov, razporeditev učiteljev in njihovo dodatno obremenjevanje.

Ustavno sodišče je odločilo, da so sklepi vlade in ministrice za izobraževanje Simone Kustec o šolanju na daljavo neveljavni. Vladi je dalo tri dni časa za ukrepanje, sicer se bodo šole vrnile k pouku po starem, sledi iz sklepa, ki je bil v četrtek objavljen v Uradnem listu.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.