Vlada spremenila pogoje za izjeme od napotitve v karanteno, odločila tudi o proračunskih prerazporeditvah

Vlada je na današnji seji spremenila nekatere pogoje za izjeme, ki jim po visoko tveganem stiku z novim koronavirusom okuženo osebo ni treba v karanteno. V karanteno tako ne bo treba prebolevnikom šest mesecev po dokazani okužbi, za cepljene s cepivom AstraZenece pa bo izjema od karantene začela veljata 21 dni po drugem odmerku, so sporočili.
vlada Janša Počivalšek

Dopolnitev odloka je bila že objavljena v uradnem listu in stopa v veljavo dan po objavi, torej v petek.

Kot pojasnjujejo na ministrstvu za zdravje, se ti pogoji razlikujejo od pogojev iz odloka o načinu izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevnosti, cepljenja in testiranja), saj gre v primerih napotitve v karanteno že za visoko tvegani stik. Za prebolevnike pogoj PCT tako velja osem mesecev po okužbi, pogoj cepljenosti pa takoj po zadnjem prejetem odmerku.

Policija je sicer obdobju od 24. avgusta do 6. septembra na meji vročila 3227 izjav o napotitvi v karanteno na domu. V 466 primerih so osebe zavrnile podpis izjave in je policija njihove podatke posredovala ministrstvu za zdravje za izdajo odločbe o karanteni na domu, so zapisali na notranjem ministrstvu. Največ napotitev v karanteno je bilo za osebe, ki so pripotovale iz Hrvaške (1104), Bosne in Hercegovine (860), Kosova (675), Severne Makedonije (277) in Srbije (129). Na mejnih prehodih in kontrolnih točkah je policija zavrnila 40 oseb, ki niso izpolnjevale pogojev za vstop ali tranzit prek Slovenije.

Vlada na današnji seji odločila tudi o proračunskih prerazporeditvah

Vlada je na današnji seji odločila o prerazporeditvah finančni sredstev v letošnjem državnem proračunu. Med drugim bodo tako več sredstev namenili za obvladovanje posledic covida-19 na različnih področjih, prav tako pa bo vlada za izvajanje investicij v slovenskem zdravstvo v obdobju 2021-2031 zagotovila 150 milijonov evrov.

Na ministrstvu za zdravje bodo prerazporedili sredstva v višini nekaj več kot 25 milijonov evrov. Ta bodo med drugim namenili za pokrivanje stroškov zavoda za zdravstveno zavarovanje za izvajanje presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb s koronavirusom in stroškov v zvezi s cepljenjem proti covidu-19 ter PCR-testi, so sporočili z ministrstva za finance.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa bo prerazporedilo sredstva v višini 12 milijonov evrov v rezervo za obvladovanje posledic covida-19. Zavod za blagovne rezerve namreč letos po ocenah ne bo mogel v celoti realizirati nakupa trimesečne zaloge medicinsko-tehničnih sredstev.

Za zagotovitev sredstev za financiranje osebne varovalne opreme za zaposlene v primeru izvajanja zdravstvene nege in zdravstvene rehabilitacije uporabnikov, pri katerih je prisoten sum na covid-19 bo ministrstvo za delo, družine in socialne možnosti namenilo še nekaj več kot dva milijona evrov.

Ministrstvo za zdravje bo medtem zagotovilo nekaj več kot dva milijona evrov za plačilo dobave cepiv.

Vlada je na seji soglašala tudi s predlogom amandmaja k predlogu zakona o zagotavljanju finančnih sredstev za investicije v slovensko zdravstvo v letih od 2021 do 2031. Z amandmajem bo vlada za izvajanje investicij za zdravstveno dejavnost na primarni ravni zagotovila 150 milijonov evrov in tako povišala skupni znesek za najpomembnejše investicije v slovensko zdravstvo za dodatnih 100 milijonov evrov.

S sofinanciranjem investicij na primarni ravni bo ministrstvo za zdravje tako zagotovilo posodobitev funkcionalnih prostorov, pridobitev ustrezne opreme in izboljšanje standardov osnovnega zdravstva za prebivalce posameznih občin. Prav tako bodo omogočili dostopnost do zdravstvenih storitev občanom na območjih, kjer se ta še ne izvaja. Sredstva bodo namenjena tudi za sofinanciranje prizidkov, novogradnje in medicinske ter ostale opreme za delovanje zdravstvenih domov ter hiter in učinkovit dostop do pacientov v primeru, ko je potrebna nujna medicinska pomoč, obiski zdravnikov in sester na domu pacienta, so navedli na ministrstvu za zdravje.

Na današnji seji je vlada v veljavni načrt razvojnih programov za obdobje 2021-2024 uvrstila dva nova projekta. Za celovito prenovo informacijskega sistema Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zagotovilo nekaj več kot milijon evrov finančnih sredstev. Nekaj več kot 1,3 evrov sredstev bo namenilo tudi izgradnji nove bivalne enote varstveno delovnega centra SAŠA v enoti Velenje. Investicija bo izvedena letos in prihodnje leto, z njo pa bodo izboljšali minimalne tehnične standarde ter omogočili kakovostno institucionalno varstvo vsem uporabnikom.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.