Search
Close this search box.

Vlada sprejela ukrepe za praznični čas. Omejitev gibanja na občino oz. regijo za božič ne bo veljala

Na današnji izredni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sodelujeta minister za finance mag. Andrej Šircelj in vladni govorec Jelko Kacin. Šircelj je predstavil podrobnosti PKP 7, ki ga je vlada danes potrdila in ga pošilja v državni zbor. Kacin pa je pojasnil ukrepe, ki bodo veljali v Sloveniji v prazničnem času.

Vlada je sprejela načrt ukrepov, ki bo veljal med prihajajočimi božičnimi in novoletnimi prazniki, a seveda le pod pogoji, da se bodo epidemiološke razmere še naprej izboljševale, je uvodoma dejal Kacin in predstavil zadnje aktualne številke glede okužb v Sloveniji.

Včeraj je bilo opravljenih 5.600 testiranj. Potrjenih je bilo 1.427 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 25,48%. Število potrjenih primerov se, glede na prejšnji teden, znižuje že sedmi zaporedni dan. Včeraj je bilo novih okužb kar 317 manj kot v petek, 11. decembra.

Kot je dejal Kacin, novih žariš ni. Okužbe po občinah: 32 v Celju, 24 v Črnomlju in v Krškem, 33 pa v Kopru. Novo mesto 46. V Postojni je bilo potrjenih 21 okužb, v Šentjurju 28, v Velenju 21, v Škofji Loki 20, v Zagorju ob Savi pa 23. V Ljubljani je bilo novih okužb včeraj 142, v Mariboru pa 84, je naštel. Od povprečja pa je trenutno boljših pet regij.

Od ponedeljka med statističnimi regijami z manj ostrimi protikoronskimi omejitvami tudi primorsko-notranjska

Spremembe v incidenci omogočajo, da se 4 statističnim regijam z bolj sproščenim režimom, torej odprtimi trgovinami z oblačili, obutvijo, športnimi artikli in avto saloni, pridruži v ponedeljek še Primorsko-notranjska regija.

Včeraj je skupno število Covidnih pacientov prvič po več kot mesecu dni padlo pod 2000. Bolnišnično oskrbo je potrebovalo 1199 pacientov. 202 pacienta potrebovala intenzivno nego (5 manj). 104 sprejeti in 93 odpuščenih iz bolnišnic. Umrlo je 40 oseb.

V domovih za starejše je na novo ozdravljenih 126 stanovalcev in 50 zaposlenih. Na novo okuženih je 87 stanovalcev in 32 zaposlenih. Največji porast okužb med stanovalci je bil včeraj zabeležen v Domu upokojencev Sežana – 20 novih okužb med stanovalci.

Načrt ureditve, ki je bil sprejet na današnji seji velja za božične praznike. Za novoletne praznike pa le, če bodo epidemiološke razmere to dopuščale in se ne bodo v tednu med božičem in novim letom poslabšale.

Vlada poziva delodajalce, naj se, če je možno, odločijo za kolektivni dopust od 24. 12. do 10. 1.

Poziv zasebnemu gospodarskemu sektorju za čas praznikov – kolektivni dopusti in organizacija dela od doma kjer je to le možno (od 24. 12. do 10. 1.) Organi državne uprave v času med 24. 12. ter 4. 1. opravljajo samo najnujnejše aktivnosti,” je poudaril Kacin.

V tem času se znova zapirajo tudi trgovine z oblačili in obutvijo. Odprte pa ostajajo prodajalne z živili, izdelki za osebno nego in čiščenje, lekarne in trgovine z medicinskimi pripomočki, bencinski servisi, banke in pošte ter dimnikarske službe. Obratovale bodo dostavne službe, dovoljen bo prevzem blaga, razen alkohola.

24. 12. in 25. 12. ter v primeru stabilne ali izboljšane epidemiološke situacije tudi 31. 12. in 1. 1. 2021 velja možnost stika z osebami največ iz 2 gospodinjstev, maksimalno 6 odraslih oseb na zasebnih površinah. Otroci do 15. leta izvzeti. Prepoved gibanja v nočnem času velja tudi za božič.

od 12. ure do 25. 12. do 20. ure ter 31. 12. od 12. ure do 1. 1. do 20. ure za obiske ne veljajo omejitve gibanja med občinami in regijami. Vlada ponovno poziva vse, da na zmanjšate stike že v dneh pred božičem in v tednu po novem letu.

V veljavi ostaja prepoved od druženja do prepovedi zbiranja na javnih površinah, seveda tudi na silvestrovo. Velja prepoved prodaje in uporabe pirotehnike in prirejanja ognjemetov.

Vrtci bodo do 4. januarja delovali v nespremenjenem režimu. “Od tega dne se načrtuje tudi testiranje vseh učiteljev s hitrimi testi, da preprečimo vdor epidemije v razrede,” je še dejal Kacin.

Preberite tudi: PKP 7: Dodatek za upokojence, študente, zaposlene z najnižjimi plačami, ukrep ob rojstvu otroka …

Dogodki

Na današnji izredni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sodelujeta minister za finance mag. Andrej Šircelj in vladni govorec Jelko Kacin. Šircelj je predstavil podrobnosti PKP 7, ki ga je vlada danes potrdila in ga pošilja v državni zbor. Kacin pa je pojasnil ukrepe, ki bodo veljali v Sloveniji v prazničnem času.