Search
Close this search box.

PKP 7: Dodatek za upokojence, študente, zaposlene z najnižjimi plačami, ukrep ob rojstvu otroka …

Mag. Andrej Šircelj je poudaril, da je PKP 7 namenjen najbolj ranljivim. Dodatke bodo prejeli upokojenci, študenti, velike družine, zaposleni z nižjimi plačami.

Na današnji izredni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19 sodelujeta minister za finance mag. Andrej Šircelj in vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada je danes na Brdu pri Kranju med drugim potrdila tudi predlog sedmega protikoronskega zakona. Sprva je bilo sicer načrtovano, da bo predlog sprejela že v sredo, vendar takrat predloga ni obravnavala, saj predsednik DeSUS Karl Erjavec ni prišel na sestanek predsednikov koalicijskih strank, predlog pa ob več odprtih vprašanjih tako ni bil usklajen. Kot pa je pred kratkim na novinarski konferenci povedal minister Šircelj, so ga potrdili danes in ga v ponedeljek pošlje v DZ.

Vrednost tokratnih ukrepov je 550 milijonov evrov, je povedal finančni minister mag. Andrej Šircelj.

Upokojenci, ki prejemajo pokojnino v znesku do 510 evrov, bodo prejeli solidarnostni dodatek 300 evrov. Upokojenci s pokojnino do 612 evrov 230 evrov in s pokojnino do 714 evrov solidarnostni dodatek v višini 130 evrov Izplačilo bodo prejeli s pokojnino za mesec december, torej 29. 12. 2020, je navedel minister.

Vsakemu zaposlenemu, ki dela in čigar zadnja plača ni presegla dvakratnika minimalne plače, delodajalec izplača krizni dodatek v višini 200 evrov, ki je oproščen plačila davkov in prispevkov, je dejal Šircelj.

Enkratni solidarnostni dodatek v višini 150 evrov prejmejo tudi študentje s stalnim prebivališčem v Sloveniji.

“Zagotavljamo enkratni solidarnostni dodatek 50 evrov za vsakega otroka, do 5. dohodkovnega razreda za mesec november 2020. Dodatek bo izplačan do 31. januarja 2021,” je še povedal minister.

Dodatek za velike družine s tremi otroki 100 evrov, za družine s štirimi ali več otroki pa bo dodatek znašal 200 evrov.

Upravičenci do enkratnega solidarnostnega dodatka 150 evrov so nosilci in člani kmetije starejši od 65 let, ki niso hkrati prejeli solidarnostnega dodatka za upokojence in katerih obdavčljivi dohodki za 2019 niso presegli 591,20 evrov na mesec.

“Uvajamo izreden ukrep ob rojstvu otroka. Pomoči v višini 500 evrov bodo deležni starši za otroka s stalnim prebivališčem v Sloveniji, rojenim od dne uveljavitve tega zakona do eno leto po koncu epidemije. Za dvojčka 1000 evrov.” je omenil minister.

PKP 7 prinaša spremembe na področju kritja fiksnih stroškov za podjetja: – 1000 evrov mesečno na zaposlenega, če so prihodki od prodaje upadli za 30-70% in – 2000 evrov mesečno na zaposlenega, če so prihodki od prodaje upadli za več kot 70%.

Verskim uslužbencem predlog zakona vnovič prinaša mesečni temeljni dohodek v višini 700 evrov, država jim bo poravnala tudi socialne prispevke.

Za zaposlene v bolnišnicah in domovih za starejše je predvideno zvišanje urne postavke za najmanj 30 odstotkov. Tistim zdravstvenim delavcem, ki delajo v posebnih rizičnih pogojih, tudi v okviru javnih del, se bo urna postavka povečala za 65 odstotkov,” je dodal minister.

Sredstva za izvedbo množičnega testiranja na prisotnost Covid-19 se zagotavljajo iz proračuna Republike Slovenije oziroma sredstev, pridobljenih iz proračuna Evropske unije. Medicinski pripomočki potrebni v boju proti Covid-19 bodo oproščeni plačila DDV najdalj do 31. decembra 2022.

Tista podjetja, ki jih je koronska kriza najbolj prizadela, bodo lahko tudi koristila posebna posojila SID banke in Slovenskega podjetniškega sklada z državnim jamstvom.

V zakonskem besedilu je po Šircljevih besedah zapisana tudi rešitev za najemnike poslovnih prostorov, ki niso v lasti države ali občin in jim zato v primeru upada prihodkov zaradi epidemije ne pripada oprostitev plačila najemnine.

Medicinski pripomočki, ki so potrebni v boju proti covidu-19, bodo še do konca leta 2022 oproščeni plačila DDV.

Predlog zakona podaljšuje pomoč izvajalcem cestnega prevoza potnikov. Na voljo bo tako izvajalcem javnega potniškega prometa kot občasnih prevozov potnikov in šolskih prevozov. Delno kritje izpada prihodkov je predvideno tudi za železniški potniški promet.

Za ves čas trajanja razglašene epidemije predlog zakona uvaja tudi začasno denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve, in sicer za tiste, ki jim je od 18. oktobra dalje pogodba o zaposlitvi prenehala iz poslovnega razloga oz. se jim je iztekla pogodba o zaposlitvi za določen čas.

V enem od osnutkov sedmega protikoronskega zakona, ki je pred časom krožil v javnosti, je bila zapisana tudi zamrznitev minimalne plače. “V danes sprejetem predlogu zakona te določbe ni,” je zagotovil Šircelj. Sam meni, da bi se morali o tem vprašanju dogovoriti delodajalci in delojemalci sami.

Čeprav morajo biti trgovine ob nedeljah zaprte, pa sta predvideni dve izjemi – 27. decembra in 3. januarja. Glede te določbe je Šircelj sicer dejal, da bo vse odvisno od epidemiološke slike.

“Zelo sem zadovoljen, da PKP7 končno v gospodarstvu in v javni upravi izenačuje status delodajalca in delojemalca pri odločanju o nadaljnjem sodelovanju, potem ko delojemalec izpolni pogoje za starostno pokojnino. Delovno razmerje je mogoče nadaljevati ob soglasju obeh,” je med drugim tvitnil mag. Matej Tonin.

Vir: Vlada RS, STA

Mag. Andrej Šircelj je poudaril, da je PKP 7 namenjen najbolj ranljivim. Dodatke bodo prejeli upokojenci, študenti, velike družine, zaposleni z nižjimi plačami.