Search
Close this search box.

Vlada spet spremenila odlok. Med izjemami za PCT tudi vozniki v mednarodnem prevozu za oskrbo na bencinskih servisih

Vlada je na dopisni seji izdala nov odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT). Med izjeme, ki jim ni treba izpolnjevati pogoja PCT, je s spremembo dodala osebe, ki opravljajo naloge v sektorju mednarodnega prevoza in Slovenijo zapustijo v 12 urah po prehodu meje, za oskrbo na bencinskih servisih.

Novi odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom sars-cov-2 je bil v torek objavljen v uradnem listu.

Odlok sicer začasno določa pogoj PCT za osebe, ki opravljajo delo pri izvajalcih dejavnosti ali okoljih v Sloveniji, in za osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih v državi, samotestiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje, uporabo zaščitne maske in medosebno razdaljo ter razkuževanje rok in prezračevanje prostorov.

Novi odlok je, kot so pojasnili na vladi, z izjemo omenjene nove določbe o voznikih v tranzitu, identičen besedilu odloka, ki je bil sprejet 11. septembra. Popravljena je tudi končna določba.

Z omenjenim odlokom so z današnjim dnem v veljavo stopile obsežne spremembe odlokov za omejevanje širjenja epidemije covida-19, ki uvajajo pogoj PCT v veliko večino javnega življenja v državi. Nujen je za obisk katere koli trgovine z izjemo živilskih, upravne enote, sodišča ali za uporabo javnega potniškega prometa. Prav tako morajo pogoj izpolnjevati vsi zaposleni v vseh dejavnostih. Tisti, ki se testirajo, imajo na voljo PCR in hitre teste, za službo tudi samotestiranje. Veljavnost in tudi uporabnost testov pa je različna. Stroške testov so dolžni kriti delodajalci.

Pogoj PCT je od danes dalje treba upoštevati tudi pri opravljanju verske dejavnosti.

Izjem je zelo malo. Med drugim pogoj PCT ni zahtevan za mlajše od 12 let, ker zanje tudi ni cepiva. Brez pogoja PCT bo mogoče tudi v trgovino z živili, drogerijo in lekarno, a le, če ta ni v nakupovalnem centru.

Med izjemami od pogoja PCT so še osebe, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami. Prav tako pogoja PCT ni treba izpolnjevati osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka, starega do 15 let, oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, ter učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.