Vlada preklicala prepoved prometa z zaščitnimi sredstvi

Zaščitna sredstva bodo najprej zagotovili za zdravstvene ustanove in domove za starejše, ki so najbolj na udaru
korona1

Vlada je na nedeljski dopisni seji izdala Odlok o prenehanju veljavnosti Odredbe o prepovedi prometa zaščitnih sredstev, ki je stopila v veljavo v petek ,13. marca, 2020. Ta odlok začne veljati 15. marca 2020 ob 19.00 uri. To pomeni, da ni več prepovedan promet z zaščitnimi sredstvi za zaščito pri novem koronavirusu COVID-19. Zaščitna sredstva bodo najprej zagotovili za zdravstvene ustanove in domove za starejše, ki so najbolj na udaru.

V nedeljo je v prostorih Zdravniške zbornice Slovenije potekalo tudi izredno srečanje z direktorji bolnišnic, ki ga je sklical minister za zdravje Tomaž Gantar, udeležil pa se ga je tudi predsednik vlade Janez Janša.

Govorili so predvsem o problematiki zaščitne opreme in postopkov pri obravnavi bolnikov. “Namen sestanka je bil, da natančno ugotovimo, česa bolnišnicam primanjkuje, predvsem v zvezi z zaščitno opremo, da se dogovorimo glede postopkov pri obravnavi vseh bolnikov.” Ob tem je minister za zdravje napovedal, da bodo tekom današnjega dne pripravljena navodila za izvajalce zdravstvene dejavnosti na vseh ravneh. Navodila bodo vključevala tako usmeritve glede uporabe opreme kot postopkov, ki jih je treba izvajati.

Minister za zdravje je še povedal, da na ministrstvu za zdravje intenzivno zbirajo podatke o zalogah in količini zaščitne opreme, ki jo posamezne bolnišnice potrebujejo. Nabava opreme je namreč vse težja, “saj države zapirajo svoja tržišča, ker se bojijo širjenja okužb s koronavirusom”.

Vendar je minister za zdravje ob tem zatrdil: “Ni me strah, da ne bi mogli nabaviti ustrezne opreme in zaščitnih sredstev, je pa ključno, da ukrepamo hitro in učinkovito.” K temu pa je dodal, da bodo z dodatno zaščitno opremo najprej opremili zdravstvene ustanove in domove za starejše, ki so najbolj na udaru zaradi širjenja okužb s koronavirusom, kasneje pa tudi druge deležnike.

Ob tem je tudi poudaril, da je trajanje sprejetih ukrepov “v veliki meri odvisno od tega, koliko bodo ti ukrepi strogi in pa tudi spoštovani. Še vedno dobivam posnetke ljudi, ki se zbirajo in ne razumejo, da gre zares. Če bomo uspešni pri obvladovanju širjenja te bolezni, bodo ukrepi lahko kratkotrajni, sicer pa lahko trajajo tudi več mesecev.”

V ponedeljek sta sklicani še telekonferenca ministra za zdravje z direktorji zdravstvenih domov ter videokonferenca z vodstvi domov za starejše, ki ga bo sklicalo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Navodila in možne ukrepe za domove za starejše bodo v kratkem pripravili na podlagi ocene stanja, ki jo bodo naredili epidemiologi in zdravniki, usposobljeni za obvladovanje okužb.

Besedilo: www.gov.si – Ministrstvo za zdravje, Vlada Republike Slovenije

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije