Vlada potrdila nakup nove zgradbe za diplomatski predstavništvi v Bruslju

Vlada je v četrtek potrdila projekt nakupa in obnove nove zgradbe za stalno predstavništvo Slovenije pri EU in slovensko veleposlaništvo v Belgiji. Projekt je vreden 21 milijonov evrov. Slabo polovico naj bi pokrili s prodajo stare zgradbe, stroški se ocenjujejo na enajst milijonov evrov. Selitev v nove prostore se načrtuje sredi leta 2023.

Obe diplomatski predstavništvi sta med slovenskim predsedovanjem Svetu EU v najetih prostorih, od koder se morata preseliti do avgusta 2023. Po tehtnem premisleku se je vlada odločila za nakup novih prostorov, ne za obnovo stare stavbe, so pojasnili na stalnem predstavništvu.

Posel bodo sklenili z belgijskim gradbenim in nepremičninskim podjetjem Alides. Podpis pogodbe je načrtovan do konca meseca. Alides bo kupil staro poslopje na naslovu Commerce 44 in prodal svojo zgradbo, ki jo bo nato tudi obnovil.

Ocenjujejo, da bodo po izmenjavi poslopij stroški za obnovo znašali približno enajst milijonov evrov, ki jih nameravajo črpati iz namenskega sklada zunanjega ministrstva, v katerem se zbirajo sredstva od prodaje jugoslovanskih nepremičnin.

Vsaj približno toliko naj bi znašala obnova starega poslopja, ki sicer ne ustreza z varnostnega vidika. Poleg tega bi obnova trajala vsaj tri leta. Kot pomemben dejavnik pri odločitvi izpostavljajo tudi nedaven znaten porast vrednosti stare stavbe.

Nov naslov veleposlaništev Slovenije pri EU in v Belgiji bo Joseph II 16, kjer je včasih domoval sekretariat Evropskega združenja za prosto trgovino (Efta). Gre za elitno lokacijo v bližini sedežev Evropske komisije, Sveta EU in Evropskega sveta.

Med pozitivnimi vidiki nove zgradbe na predstavništvu izpostavljajo občutno boljšo varnost in ureditev po najsodobnejših energetskih standardih, na primer s sončno elektrarno na strehi, zbiranjem deževnice in sodobno izolacijo.

V novih prostorih bosta poleg stalnega predstavništva in veleposlaništva v Belgiji še konzulat in predstavništvo Slovenske vojske.

Poleg klasičnih sodobnih pisarniških prostorov načrtujejo velik prostor za sprejeme in druge večje dogodke za od 250 do 300 ljudi ter prostor s slovenskim pečatom za posebne dogodke. Na predstavništvu želijo, da bi bila to prava slovenska hiša.

Na predstavništvu se sicer v mesecu dni nadejajo tudi nove sistematizacije, ki bi zagotovila kadrovsko jasnost v prihodnjem desetletju. Med predsedovanjem se je ekipa bistveno okrepila. Upajo, da bo po koncu predsedovanja v Bruslju ostalo okoli 100 ljudi, medtem ko jih je bilo pred predsedovanjem 72.