Search
Close this search box.

Vlada podprla zaprtje javnega življenja. Maske spet obvezne povsod, zapira se …

Posamične ukrepe so na novinarski konferenci predstavili predsednik vlade Janez Janša, podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, vodja strokovne skupine dr. Mateja Logar minister za zdravje Janez Poklukar in pristojni ministri.

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja so se danes znova sestali predstavniki nekaterih strank in stroke na temo ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19, je na posvetu predstavila strožje ukrepe, ki jih je predlaga strokovna skupina, in sicer popolno 11-dnevno zaprtje države oz. t. i. lockdown med 1. in 11. aprilom. Po zaprtju bi ocenili stanje in sledili bi ukrepi v skladu z vladnim semaforjem sproščanja ukrepov po statističnih regijah v epidemiji covida-19. Več TUKAJ. Posvet je bil javen. Vlada je nato obravnavala predloge svetovalne skupine, ki je predlagala zaostritev ukrepov.

Preberite še: Epidemiologi: Vemo, da bodo težave, a je nujno, “Lockdown” podprla tudi minister za zdravje Janez Poklukar in premier Janez Janša, ki je ocenil, da alternative ni

Vlada je zaključila sejo, kjer je obravnavala predloge svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje. Premier Janez Janša je znova izpostavil, da “smo v bitki s časom, prelepljenost, ki pomaga zaustaviti epidemijo, bomo dosegli v juniju.” Do takrat je potrebno sprejeti nekatere dodatne ukrepe zaradi razširjenosti angleške različice virusa. Janša je povedal, da je vlada sprejela ukrepe, ki jih je predlagala svetovalna skupina, torej popolno 11-dnevno zaprtje države oz. t. i. lockdown med 1. in 11. aprilom. “Zaustavitev javnega življenja bo kratka. 12. aprila se bo ponovno začel uporabljati semafor sproščanja. Uspeh teh ukrepov je odvisen od doslednega izvajanja in upoštevanja,” je dejal premier.

Vlada sprejela stroge omejitvene ukrepe za zajezitev koronavirusa od 1. do 12. aprila:

  • S 1. 4. omejitev gibanja na statistične regije. Izjema je velikonočna nedelja. Prehod med regijami je dovoljen z negativnim testom, za cepljene in prebolevnike. Izjema bo velikonočna nedelja, ko bo dovoljeno zbiranje dveh družin.
  • V času zaprtja naj se dela od doma, zaposleni naj bi v čim večji meri koristili dopust. Zaposlene v t. i. kritični infrastrukturi, ki bi odhajali na delo, bi še naprej testirali, celoten čas pa izkoristili za čim hitrejše cepljenje.
  • Javni promet po prazničnem voznem redu, začasno bodo zaprta smučišča, avtošole, ustavljeni tehnični pregledi.
  • Med zaprtjem možno druženje dveh gospodinjstev (pet odraslih oseb in otroci) na velikonočno nedeljo.
  • Fizičnega pouka med zaprtjem države ne bo. 12. aprila se bodo šole ponovno odprle, ne glede na semafor.
  • V vrtcih in prvi triadi osnovnih šol bi bilo poskrbljeno za nujno varstvo otrok staršev, katerih delo je pomembno za delovanje države. 12. znova odprtje.
  • V času zaprtja države le vrhunski šport in treningi članov reprezentanc, rekreacija le individualno ali z družino na prostem.
  • Od ponedeljka ni več dovoljeno potovati v rdeče države, razen izjem, pri vstopu v Slovenijo veljavni le PCR testi schengenskega območja.
  • Izjeme pri obratovanju gospodarskih združb razen nujne storitve (izjeme so lekarne, bencinski servisi, pošte, dostavne storitve…). Dovoljena bo tudi priprava in dostava hrane, pod določenimi pogoji bodo obratovale živilske prodajalne, prodajalne z medicinskimi pripomočki, vrtnarije, drevesnice, cvetličarne, kmetijske prodajalne, tržnice, tehnično blago, kioski…
  • Ponovno uvajanje mask na javnih prostorih, razen pri izvajanju športnih aktivnosti.
  • V času zaprtja se verski obredi izvajajo brez vernikov, tudi v velikonočnem času.
  • Zaprte bodo tudi kulturne ustanove.

Več informacij sledi.

Dogodki

Posamične ukrepe so na novinarski konferenci predstavili predsednik vlade Janez Janša, podpredsednika vlade Zdravko Počivalšek in Matej Tonin, vodja strokovne skupine dr. Mateja Logar minister za zdravje Janez Poklukar in pristojni ministri.