Search
Close this search box.

Mateja Logar: Predlagamo 11 dni popolnega zaprtja države, pouk bi potekal na daljavo

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja so se danes znova sestali predstavniki nekaterih strank in stroke na temo ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Posvet je javen. Vlada bo nato po napovedih ob 14. uri obravnavala predloge svetovalne skupine, ki predlaga zaostritev ukrepov.

Od 1. do 11. aprila se uvede zaprtje države oz. lockdown. Po tem pa sledijo ukrepi po vladnem semaforju, ki ga bomo tudi dopolnili, je povedala vodja svetovalne skupine na covid-19 ori ministrstvu za zdravje Mateja Logar, ki je dodala, da je posvetovalna skupina pri predlogu enotna. Po začasnem zaprtju bi ocenili stanje in sledili ukrepom po vladnem semaforju.

Glede na to, da je večji pritisk na intenzivne enote, da prihajajo mlajši bolniki, smo ocenili, da je potrebno ukrepe zaostriti, je dejala.

Predlogi ukrepov, ki jih bo popoldne obravnavala vlada so:

  • Omejitev gibanja na regije.
  • V času zaprtja naj se dela od doma, zaposleni naj bi v čim večji meri koristili dopust. Zaposlene v t. i. kritični infrastrukturi, ki bi odhajali na delo, bi še naprej testirali, celoten čas pa izkoristili za čim hitrejše cepljenje.
  • Javni prevoz bo deloval v omejenem obsegu (po sobotnem oziroma nedeljsko-prazničnem razporedu)
  • Med zaprtjem možno druženje dveh gospodinjstev (pet odraslih oseb in otroci) na velikonočno nedeljo
  • Fizičnega pouka med zaprtjem države ne bo. 12. aprila se bodo šole ponovno odprle, ne glede na semafor.
  • V vrtcih in prvi triadi osnovnih šol bi bilo poskrbljeno za nujno varstvo otrok staršev, katerih delo je pomembno za delovanje države. 12. znova odprtje.

Po vnovičnem odprtju države 12. aprila bi se po besedah Mateje Logar šole znova odprle, ne glede na vladin semafor sproščanja. V preostalem delu bi znova ocenili stanje, nadaljevali pa z ukrepi po vladnem semaforju, ki bi jih sicer še enkrat pregledali in po potrebi popravili.

Zdravstveni minister Janez Poklukar je pri tem izpostavil, da so dodatni ukrepi potrebni, ker so se od zadnjega sestanka političnega vrha s strokovnjaki sredi marca epidemiološke razmere močno spremenile. Podatki namreč nakazujejo, da beležimo pozitiven trend okužb. “Še včeraj je bil sedemdnevno povprečje 927, danes je že 944,” je dejal.

Narašča tudi število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in sprejetih na intenzivne oddelke. Trenutno je najbolj izpostavljena starostna skupina pod 45 let. Če bo šlo tako naprej, bomo imeli v mesecu aprilu na intenzivni negi od 150 do 200 ljudi, “kar je naš plato”.

Angleška različica bo izpodrinila aktualni sev, kar pomeni več hospitaliziranih in okuženih. Delež angleške različice virusa je v zadnjem tednu znašal 34 %. Zaenkrat ni dokazov, da bi imel ta virus višjo smrtnost, ima pa lahko več mlajših težji potek bolezni, je še omenil minister in poudaril: “Razlika med ukrepanjem in neukrepanjem je 500 smrti do 30. junija.”

Če ne ukrepamo, lahko presežemo drugi val in gremo čez zmogljivosti našega zdravstvenega sistema, je dodal.

Slovenija ima podobne ukrepe kot ostale države EU. Težko je reči, da ima Slovenija strožje ukrepe kot ostale države članice. “Avstrija bo v začetku aprila uvedla strožje omejitve. Italija gre v zaprtje šol, odprte bodo le trgovine. Prepovedani so tudi družinski obiski, stanovanje lahko zapustiš le za odhod v trgovino in službo,” je primerjavo navedel Poklukar.

Več informacij sledi.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
bedarija
bedarija
3 let nazaj

bedarija da je ni večje

Dogodki

Na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja so se danes znova sestali predstavniki nekaterih strank in stroke na temo ukrepov za zajezitev epidemije covida-19. Posvet je javen. Vlada bo nato po napovedih ob 14. uri obravnavala predloge svetovalne skupine, ki predlaga zaostritev ukrepov.