Search
Close this search box.

Vlada odpravlja obvezno nošenje zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorov

Obveznost nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorih bo odpravljena, je vlada odločila na dopisni seji. Maske bodo še vedno obvezne v zdravstvu in nastanitvah socialnega varstva. Odločitev bo predvidoma še danes objavljena v uradnem listu, veljati bo začela v četrtek. Nošnja mask bo v zaprtih prostorih tako po novem zgolj priporočena.
Fotografija je simbolična

Predlog je podala strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar, v kateri so odpravo obveznega nošenja zaščitnih mask v zaprtih prostorih predvideli, ko bi se na intenzivnih oddelkih sedem zaporednih dni zaradi covida-19 zdravilo manj kot 35 bolnikov. Glede na podatke ministrstva za zdravje je ta kriterij izpolnjen več dni.

Skupina je zato predlagala, da zaščitne obrazne maske v zaprtih javnih prostorih ostajajo kot priporočilo, niso pa več obvezne. V primeru, da ni možno zagotavljati medosebne varnostne razdalje 1,5 metra v zaprtih javnih prostorih, strokovna skupina prav tako priporoča nošenje zaščitnih obraznih mask.

Izjeme od odprave obvezne nošnje mask so zdravstvene ustanove, domovi starejših občanov ter socialno-varstveni zavodi. Še naprej na predlog stroke ostaja v veljavi tudi izpolnjevanje pogoja PCT za zaposlene, uporabnike in obiskovalce zdravstvenih ustanov, domov za starejše občane in socialno-varstvenih zavodov, ni pa izpolnjevanje tega pogoja več potrebno v zavodih za prestajanje kazni, zaporih in prevzgojnih domovih.

Vlada je danes z odlokom ob tem določila še prenehanje ukrepa vzdrževanja medosebne razdalje, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Obvezno nošenje zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih je bilo z namenom preprečevanja širjenja epidemije covida-19 prvič uvedeno 30. marca 2020. Sprva je bilo dopuščeno namesto mask (tudi tistih iz blaga) nositi še druge oblike zaščite ustnega in nosnega predela, pozneje pa je bila predpisana obvezna nošnja kirurških mask ali mask tipa FFF2.

S 1. junijem 2020 je vlada obveznost nošenja zaščitnih mask v večini notranjih prostorih spremenila v priporočilo, 29. junija pa nošenje mask zopet določila kot obveznost.

Vlada je nato 17. septembra odločila, da bo od 19. septembra nošenje mask obvezno tudi na odprtih javnih prostorih, kjer se zbira veliko ljudi. Obvezno nošenje mask so določili tudi za učence od 7. razreda, ki naj bi maske nosili med poukom, prav tako vzgojitelji v vrtcih in vsi učitelji. Dan pred uveljavitvijo ukrepa je vlada zaradi velikega odpora učiteljev in staršev vzgojitelje in učitelje do vključno 6. razreda vključila med izjeme od obveznega nošenja mask.

Zelo odmevna je bila 19. oktobra 2020 uvedena obvezna nošenja zaščitnih mask na prostem. Takratna državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Tina Bregant je naknadno pojasnila, da nošnja mask ne bo potrebna ob individualnih športih na prostem.

Med valovi epidemije covida-19 je vlada nato še večkrat spreminjala pravila glede obveznega nošenja zaščitnih mask, a je obveznost nošenja mask vsaj v zaprtih javnih prostorih veljala večji del epidemije.

Ob nekaterih drugih ukrepih so bile maske kot vladni epidemični ukrep pri delu javnosti sprejete kot nedopusten poseg v njihove osebne pravice. Še posebej so nekateri nasprotovali obveznosti nošenja zaščitnih mask za učence in dijake.

Infektologinja Bojana Beović in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek sta danes zaščitne maske izpostavila kot enega ključnih ukrepov za preprečevanje širjenja epidemije covida-19. Kot sta dejala v ločenih izjavah za medije, bi bila slika v preteklih valovih epidemije brez mask veliko slabša.

Dogodki

Obveznost nošenja zaščitnih mask v večini zaprtih javnih prostorih bo odpravljena, je vlada odločila na dopisni seji. Maske bodo še vedno obvezne v zdravstvu in nastanitvah socialnega varstva. Odločitev bo predvidoma še danes objavljena v uradnem listu, veljati bo začela v četrtek. Nošnja mask bo v zaprtih prostorih tako po novem zgolj priporočena.