Vlada med prednostne skupine za cepljenje uvrstila tudi maturante

Vlada je na današnji 200. dopisni seji sprejela Nacionalno strategijo cepljenja proti COVID-19, verzijo V. Strategija je posodobljena zaradi novih okoliščin v zvezi s potekom cepljenja. Na novo oziroma bolj podrobno so v njej opredeljene prednostne skupine za cepljenje.
FOTO: Aljaž Uršej

V prednostno skupino so dodane osebe, ki zaključujejo izobraževanje v srednjih šolah (maturantje) in zaposleni, ki neposredno sodelujejo pri izvedbi mature in še niso bili cepljeni, so sporočili po seji vlade.

Osnovni cilj strategije je zmanjšati umrljivost zaradi Covida-19, izboljšati zdravje prebivalstva s preprečevanjem težkega poteka koronavirusne bolezni pri posameznikih, razbremeniti zdravstveni sistem ter omogočiti ponoven zagon gospodarstva ter ponovno vzpostaviti izobraževanje, promet, dejavnosti v kulturi ter socialno življenje in ostale aktivnosti, ki so zaradi epidemije omejene, dodajajo na zdravstvenem ministrstvu.

Zato je po njihovo potrebno najprej cepiti skupine prebivalstva, pri katerih je večje tveganje za težji potek bolezni in smrt zaradi Covida-19. V čim krajšem času je potrebno doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva, vsaj 60 odstotkov (1.200.000 prebivalcev). Za dosego tega cilja sprejemajo ustrezno nacionalno strategijo cepljenja proti Covidu-19, ki opredeljuje procese, naloge in nosilce nalog na področju izvedbe cepljenja proti Covidu-19, so pojasnili.

Strategijo bo jutri na novinarski konferenci podrobno predstavila Vesna Kerstin Petrič, generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje. Po predstavitvi na novinarski konferenci bo strategija tudi javno objavljena na spletni strani ministrstva za zdravje.

Preberite tudi: Ihan: Večina članov strokovne skupine za cepljenje proti prednostnemu cepljenju maturantov. Tisti, ki se je tega spomnil, naj predlaga tudi cepivo

Po današnjih napovedih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport bi lahko cepljenje maturantov potekalo konec naslednjega tedna.

Vodja svetovalne skupine za Covid-19 Mateja Logar pa je za Televizijo Slovenija potrdila, da je svetovalna skupina predlagala, da se pisanje maturitetnega eseja, ki je predvideno za 4. maj, prestavi na konec meseca. Kot je pojasnila Logar, bi tako lahko po cepljenju dosegli odpornost maturantov proti Covidu-19. Na ministrstvu so sicer danes navedli, da časovnica mature za zdaj ostaja nespremenjena.

Vir: Ministrstvo za zdravje, STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Orwell1984
Orwell1984
16. aprila, 2021 9:08

Prepričan sem, da bo čas, ko bo resnica prišla na dan, po vsem svetu pričakovati množične tožbe zaradi prikrivanja toliko smrtnih žrtev in propada prebivalstva, gospodarstva mnogih držav po svetu. Zdaj bi moralo biti vsem jasno, zakaj je SZO izdala navodilo (ukaz), naj mrtve takoj pokopljejo “iz Covid-19”, brez obdukcij.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.