Ihan: Večina članov strokovne skupine za cepljenje proti prednostnemu cepljenju maturantov. Tisti, ki se je tega spomnil, naj predlaga tudi cepivo

Vsi postopki, navodila in časovnice izvedbe mature potekajo, kot je bilo določeno in predstavljeno decembra, so za STA pojasnili na MIZŠ. Nekateri mediji so danes namreč poročali, da so pisanje maturitetnega eseja z začetka prestavili na konec maja. Novost pa je možnost cepljenja maturantov, ki bo po napovedih MIZŠ potekalo konec naslednjega tedna.
FOTO: Aljaž Uršej

Podrobnejše informacije o cepljenju maturantov bo v prihajajočih dneh podalo ministrstvo za zdravje, so za STA navedli na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ).

Vlada bo sicer danes obravnavala spremembe strategije cepljenja, po kateri bi prednostno cepili tudi maturante. S katerim cepivom bi jih cepili, bo odločitev stroke, je po sredini seji vlade v Odmevih na TV Slovenija povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Kot je pojasnil, želijo tako vsem dijakom omogočiti opravljanje mature.

Kot poroča POP TV, se na zdravstvenem ministrstvu glede uvrstitve maturantov v prednostno skupino za cepljenje očitno niso posvetovali s strokovno skupino za cepljenje, vprašali so jih le, katero cepivo naj pri tem uporabijo.

“Neke odločitve, katero cepivo bi priporočali, pravzaprav niti nismo sprejeli, ker je bila velika večina članov te skupine proti temu, da se to sploh izvede,” je za POP TV pojasnil član posvetovalne skupine za cepljenje Alojz Ihan.

Meni, da naj tisti, ki se je tega spomnil, predlaga tudi cepivo. Prioriteta cepljenja ostaja cepljenje starejših, ki življenjsko potrebujejo cepivo, medtem ko cepljenje dijakov ni zdravstveno opravičeno, je dejal.

V sredini naslednjega tedna pa bo na temo izvedbe letošnje mature posebna novinarska konferenca, na kateri bodo prisotni ministrica za izobraževanje Simona Kustec, direktor državnega izpitnega centra Darko Zupanc in predsednika obeh maturitetnih komisij, so napovedali.

Ministrstvo je srednjim šolam danes poslalo okrožnico glede prostovoljnega testiranja dijakov na okužbo z novim koronavirusom, v kateri jih obvešča, da bodo dijaki in šole o začetku testiranja naknadno obveščeni.

Zaradi zamude pri dobavi testov se to namreč ne bo začelo v petek, kot je bilo sprva predvideno.

Teste bodo šole prevzele na regijskih izpostavah uprave za zaščito in reševanje. “Prav tako vas prosimo, da se za podporo pri prvem poskusnem samotestiranju dogovorite z zdravstvenimi domovi oziroma zdravstvenimi delavci, ki so že bili naprošeni, da sodelujejo pri prvem poskusnem samotestiranju,” je ministrstvo še zapisalo v okrožnici.

Zaposlene v šolah v želji, da bi pouk v šolskih prostorih omogočili vse do poletnih počitnic, tudi prosijo, da sodelujejo pri izvedbi projekta in da po svojih močeh k čim večjemu sodelovanju spodbudijo dijake in njihove starše.

Samotestiranje z vidika javnega zdravja prinese velike prednosti, ker izboljšuje dostopnost do testiranja, zmanjšuje tveganje za prenos okužbe, zmanjšuje obremenitev zdravstvenih delavcev in zmanjšuje poklicno izpostavljenost zdravstvenih delavcev, rezultati pa so na voljo v relativno kratkem času. To omogoča pravočasno samoizolacijo in posledično zmanjšuje tveganje za prenos okužbe. V primeru samotestiranja je pomembno, da posameznik morebitni pozitivni rezultat sporoči svojemu izbranemu osebnemu zdravniku, ki ga napoti na test PCR za potrditev okužbe, so sporočili po sredini seji vlade, na kateri so zagotovili pravno podlago za samotestiranje.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.