Vlada med drugim o epidemioloških ukrepih in opremljanju vojske

Vlada bo na današnji seji med drugim obravnavala predlog resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035. Kot vsak teden naj bi pretresala tudi epidemiološke razmere, a je pričakovati, da bo v glavnini ukrepe podaljšala.

Svetovalna skupina za covid-19, ki jo vodi Mateja Logar, v tem tednu predlaga, da se ohranijo do sedaj veljavna priporočila. Če se bo epidemiološka slika še slabšala, pa bodo predlagali, da bi se sistem PCT razširil, pogostost testiranja pa povečala, je napovedala Logarjeva. V ponedeljek bodo po njenih besedah začeli tudi s preoblikovanjem semaforja ukrepov. Ob ostalih dejavnikih bo glavni zasedenost bolniških postelj.

Resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske (SV) do leta 2035, ki jo bo danes prav tako obravnavala vlada, je najvišji razvojno-usmerjevalni dokument. Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Uroš Lampret je junija ob predstavitvi programa dejal, da ta predvideva drugačno strukturo in organiziranost vojske ter njeno opremljanje, prenovo sistema vojaškega izobraževanja in usposabljanja ter finančne podlage za uresničitev teh načrtov.

Finančna podlaga za te načrte bo – poleg že sprejetega zakona o investicijah v vojsko – tudi postopni dvig obrambnih izdatkov, ti bi se do leta 2024 dvignili na 1,5 odstotka BDP, najpozneje do leta 2035 pa na do dva odstotka BDP, je takrat dejal Lampret.

Na dnevnem redu današnje seje vlade sta med drugim tudi predloga novega zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma, v katerega je vlada zapisala vrsto izboljšav obstoječega zakona, ter zakona o oskrbi s plini, s katerim se bo to področje izločilo iz energetskega zakona.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije