Search
Close this search box.

Vlada danes predvidoma o blaženju epidemičnih ukrepov, Hojs predlaga ukinitev vseh

Po torkovem posvetu predstavnikov zdravstva glede postopnega blaženja epidemičnih ukrepov, bo ukrepe pretresala še vlada. Po nekaterih neuradnih informacijah naj bi o njih odločala danes na dopisni seji. Udeleženci posveta so vladi predlagali odpravo pogoja preboleli, cepljeni, testirani (PCT) v bankah, poštah, upravnih enotah in trgovinah.

V gostinstvu predstavniki zdravstva po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 Mateje Logar predlagajo ukinitev pogoja PCT na zunanjih površinah gostinskih lokalov, ob ohranitvi omejitve števila gostov na terasah oz. vrtovih. Ukinjanja pogoja PCT v notranjosti lokalov za zdaj ne predlagajo.

Epidemiologi so, kot je po posvetu pojasnil Mario Fafangel z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), predlagali ukinitev karanten ob tveganih stikih z okuženimi s koronavirusom. Prav tako predlagajo zaustavitev epidemiološkega iskanja in obveščanja tveganih stikov okuženih.

Poklukar je po posvetu napovedal, da bi se lahko odrejanje karanten predvidoma končalo v petek. Kot je dejal, bo vladi prenesel tudi ostale predloge stroke.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v sredo v izjavi za medije napovedal, da bo vladi predlagal podaljšanje obratovalnega časa gostinskih obratov, ki lahko trenutno obratujejo do največ 22. ure, na polnoč. Prav tako bo predlagal ponovno odprtje nočnih klubov in diskotek ob upoštevanju pogoja PCT in ob opravljenem hitrem antigenskem testu na koronavirus, ki bi moral biti opravljen pred največ 12 urami.

Notranji minister Aleš Hojs je za POP TV v sredo navedel, da predlaga ukinitev vseh ukrepov za zajezitev širjenja epidemije covida-19, in izrazil upanje, da se bodo s tem strinjali tudi epidemiologi.

Udeleženec posveta imunolog Alojz Ihan je v torek zvečer v Odmevih Televizije Slovenija pojasnil, da so strokovnjaki na posvetu predlagali tudi razmislek o sproščanju ukrepov v šolah, sprva odpravo zaščitnih mask, kasneje pa tudi ustavitev samotestiranja otrok.