Vizjak: Referendum se je ugrabil in zlorabil za druge cilje

Referendum o noveli zakona o vodah se je po besedah okoljskega ministra Andreja Vizjaka ugrabil in zlorabil za druge cilje, tudi politične. "Ljudje so odreagirali čustveno. Bodrilo in spodbujalo se jih je z nekimi pamfleti, ki nimajo veze s samim namenom zakona," je po približno petini preštetih glasov v odzivu za TV Slovenija dejal Vizjak.
mag. Andrej Vizjak

Ne glede na rezultat referenduma si bodo na ministrstvu za okolje in prostor po Vizjakovih besedah vedno prizadevali za ohranjanje okolja, narave in slovenskih voda.Tudi namen in cilj tega zakona je bil takšen – kako dodatno zaščititi priobalni pas, omejiti gradnjo in nameniti več denarja za vzdrževanje vodotokov,” je dejal.

Ljudje so po njegovih besedah “žal” glasovali, kakor so glasovali. “Bomo se potrdili na nek drug način zagotoviti ta denar, ampak žalostno je, da nista bila prepoznana osnovni cilj in namen zakona,” je ponovil.

Prvi delni izidi glasovanja na referendumu o noveli zakona o vodah so objavljeni. Podrobne rezultate lahko spremljate TUKAJ.

Minister sicer meni, da se je referendum zlorabil in ugrabil za neke druge cilje, tudi politične. Kot je dejal, je njegov naslednji korak jasen – še naprej si bo prizadeval, kako povečati denar za vzdrževanje vodotokov in kako preprečiti, da bi nam vode delale škodo, ko prestopijo svoje bregove.

Po slabih 31 odstotkih preštetih glasovnic z današnjega referenduma o noveli zakona o vodah so nasprotniki zakona v veliki prednosti. Po delnih neuradnih podatkih Državne volilne komisije je za glasovalo 13,66 odstotka, proti pa 86,34 odstotka volivcev.

Opozoril je še, da bodo zavrnitev omenjenega zakonskega predloga najbolj občutili ljudje, ki ob vsakih poplavah trepetajo za svojo varnost. Kot kaže, pa bodo trepetali še najprej, je povzel Vizjak.

Kaže, da bo novela zakona o vodah na današnjem referendumu zavrnjena. Delni neuradni izidi po preštetih 65 odstotkih glasovnic kažejo, da je za uveljavitev novele glasovalo 13,77 odstotka, proti pa 86,23 odstotka volivcev. Nasprotniki so po zadnjih podatkih že dosegli tudi kvorum za zavrnitev zakona.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Janez Z.
Janez Z.
11. julija, 2021 21:42

…..je rekel pacek, ki je po končani javni razpravi dodajal nove člene v zakon.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.