Search
Close this search box.

Visoke številke v drugem valu epidemije covida-19 po mnenju pristojnih pričakovane

Po oceni direktorja NIJZ Milana Kreka visoke številke okuženih z novim koronavirusom in bolnikih s covidom-19 v drugem valu epidemije niso nepričakovane. "Zavedamo se, da je ta drugi val težak," je dejal za STA. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović pa je za Radio Slovenija dejala, da bodo številke še naraščale.

Kot je poudaril Krek, so jesenski val epidemije pričakovali že spomladi in povečali zmogljivosti, da lahko epidemiologi z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pokličejo več kot 1000 okuženih oseb na dan. Tudi bolnišnice so se po njegovih navedbah na to pripravile.

Ker so se zavedali, da bo drugi val težak, so po njegovih besedah tudi sprejeli ukrepe, ki so v nekaterih delih lahko tudi “preveč ostri”. Da se bodo začeli poznati učinki ukrepov, ki začenjajo veljati v teh dneh, je sicer treba še počakati. Toda če ne bi sprejeli že nekaj časa veljavnih ukrepov, bi bilo po Krekovih besedah še slabše.

Ob tem je omenil ukrep nošenja mask, sprva v zaprtih javnih prostorih in na prostem v primeru bližnjega stika, ki so ga nato zaostrili na obvezno nošenje mask na prostem na splošno, da ni prerekanj o razdalji. Prav tako so že nekaj časa v veljavi prepovedi prehajanj med rdečimi regijami v državi. “Šli smo v umirjanje družbe, da bo čim manj stikov,” je pojasnil.

Tudi Beovićeva je za Radio Slovenija dejala, da je visoke številke ne presenečajo, saj da je tak potek neizogiben, če vemo, kako se bolezen širi.

“Številke bodo naraščale. Vprašanje je, ali ne bomo ob tako visokem številu pozitivnih testov spremenili načina testiranja, saj je takšno delo nemogoče, podatke o gibanju epidemije pa dobimo že iz podatka, koliko ljudi je sprejetih v bolnišnico,” je dejala.

Pojasnila je še, da strokovna skupina ne razmišlja o dodatnih ukrepih, saj bi že ti, ki so v veljavi zdaj, morali učinkovati.

Tudi vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je za STA pojasnil, da vlada za zdaj ni prejela nobenega dodatnega predloga strokovne skupine in da ta konec tedna ne pričakuje sprejemanja dodatnih ukrepov. V teh dneh se namreč uveljavljajo že sprejeti ukrepi, ki v Sloveniji podobno kot spomladi prinašajo ugašanje javnega življenja.

Krek je ob tem poudaril, da lahko krizo premagamo samo z discipliniranim odnosom, ampak žal nekateri ljudje ne razumejo, ne sprejmejo in se ne obnašajo samozaščitno”, temveč zavestno ne nosijo maske in propagirajo, da je ni treba.

Pri tem je Krek naredil ločnico med slednjimi in tistimi, ki se jim kdaj pa kdaj zgodi kak spodrsljaj. Priznal je, da je tudi sam naredil napako, ko je v poznih večernih urah gorivo na bencinskem servisu točil brez zaščitne maske. Poudaril je, da mu je za to žal, da pa pri tem ni nikogar ogrožal. “Včasih tudi nisi zbran in se ti nekaj zgodi, so pa ljudje, ki zavestno ne nosijo maske, in se nato spravijo name, ki sem sicer ves čas z masko,” je dodal. Pojasnil je, da zaradi tega ne namerava odstopiti in da ga tudi ne skrbijo take in drugačne grožnje na družbenih omrežjih, saj da do njih prihaja ves čas in jih je vajen.

V Sloveniji je bilo sicer v petek potrjenih skoraj 2000 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je 19 bolnikov s covidom-19, v bolnišnicah pa se jih zdravi 449, od tega 63 na intenzivni negi. Pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev v 14 dneh je pri 621.

Dogodki

Po oceni direktorja NIJZ Milana Kreka visoke številke okuženih z novim koronavirusom in bolnikih s covidom-19 v drugem valu epidemije niso nepričakovane. "Zavedamo se, da je ta drugi val težak," je dejal za STA. Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović pa je za Radio Slovenija dejala, da bodo številke še naraščale.