Search
Close this search box.

VIDEO: Z otvoritvijo dvigala na Drugi osnovni šoli omogočili enak dostop vsem, predvsem pa Jaki, ki se lahko končno nemoteno giba po prostorih

Danes, 24. februarja 2023, so na Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu svečano otvorili in predali v uporabo novo dvigalo.

Danes je za bil za Drugo osnovno šolo zelo pomemben dan, saj so z otvoritvijo težko pričakovanega dvigala omogočili vsem, da se lahko nemoteno gibajo po vseh prostorih. Vendar ne samo za Drugo osnovno šolo, temveč tudi za Občino Slovenj Gradec.

Ob pričetku gradnje so zapisali: “Vsako dobro dejanje ustvari spremembo, ki je brezmejna. Bodimo del spremembe.«

Dvigalo je predal v uporabo župan MO Slovenj Gradec Tilen Klugler skupaj z Jakom Šurcem, ki mu bo dvigalo omogočalo brezskrbno gibanje po šoli.

Tilen Klugler je ob tem povedal: “Res smo veseli, da lahko končno predamo v uporabo to nujno potrebno dvigalo. Kar precej časa je bilo potrebnega, da je šola prišla do dvigala. Ampak danes to dvigalo svečano predajamo v uporabo. S tem bo veliko izboljšanje mobilnosti znotraj objekta, predvsem za gibalno ovirane ter za ves strokovni kader. Naredili smo en velik korak k mobilnosti. Celotna vrednost dvigala je 180.000 evrov.”

Tilen Klugler je še povedal, da ta projekt ni bil majhen. V času, ko je bila ta šola zgrajena, je bila drugačna arhitektura, kot je danes in so imeli kar precej težav, da so za dvigalo našli ustrezni prostor. Potrebnih je bilo kar nekaj gradbenih del ozr. večjih posegov.

Obiskovalci so bili ob tako čustvenem dogodku vsi ganjeni, predvsem pa Jaka, ki so se mu od sreče in veselja zarosile oči. Ob tem je še vedno vidno ganjen povedal: “Dvigalo je zame velika pridobitev, saj mi predstavlja premikanje v zgornje in spodnje prostore. Zdaj lahko s sošolci spoznavam nove prostore in obedujem v jedilnici. Prejšnjim spremljevalkam sem rekel, da kot kaže bom celo osnovno šolo preživel v učilnic 22. A zgodil se je čudež. Zgradili ste dvigalo.

Ob tem se je zahvalil tudi g. županu, vsem delavcem na šoli, prejšnji in sedanji ravnateljici, vsem spremljevalkam in donatorjem ter delavcem na šoli, ki so kakorkoli prispevali, da je danes dvigalo na tej šoli.

Ravnateljica Gaberšek Helena je ob tem zapisala: “Na Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu smo zelo veseli, da smo z izgradnjo dvigala vsem gibalno oviranim učencem, staršem in tudi drugim omogočili enake možnosti dostopa do vseh šolskih prostorov.”

“V tem trenutku smo z dvigalom najbolj razveselili našega gibalno oviranega učenca, ki se pri svojem šolskem delu dnevno srečuje z ovirami,” je nadaljevala.

Pri projektu so sodelovali z MO Slovenj Gradec in izvajalci, s katerimi je bilo veliko usklajevanja. Ob tem je dejala: “Da je projekt uspel, se moram kot ravnateljica zahvaliti županu MO SG  in ostalim predstavnikom ter nadzornemu in glavnemu koordinatorju del pri gradnji g. Tomažu Prasnicu.”

Projekt je financirala MO SG, svoj prispevek pa je z donacijskimi sredstvi dodala tudi Druga OŠ Slovenj Gradec. Vsem donatorjem se še enkrat iskreno zahvaljujejo.

Dogodki

Danes, 24. februarja 2023, so na Drugi osnovni šoli v Slovenj Gradcu svečano otvorili in predali v uporabo novo dvigalo.