Search
Close this search box.

VIDEO: V Slovenj Gradcu rekorden proračun, z marcem dražji vrtec

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so na sredini seji potrdili letošnji proračun občine, ki je težak 43 milijonov evrov in je najvišji doslej. Proračun je več kot razvojno naravnan, pravijo na občini, saj bodo za naložbe namenili dobrih 60 odstotkov odhodkov. Svetniki so potrdili tudi nove cene vrtca, v povprečju višje za od 12 do 15 odstotkov.

Potem ko so slovenjgraški mestni svetniki v začetku februarja potrdili osnutek letošnjega proračuna, so v sredo imeli na mizi že predlog in ga potrdili. Proračun so na občini prav zaradi visokih številk in “različnih želja” sestavljali od avgusta lani, je na novinarski konferenci danes povedal vodja občinskega oddelka za negospodarske dejavnosti, proračun in splošne zadeve Darko Sagmeister.

Predviden je proračunski primanjkljaj, ki ga bodo pokrili z zadolževanjem v višini štirih milijonov evrov, pri čemer neto zadolževanje znaša 2,6 milijona, večji del preostalega primanjkljaja pa pokrivajo iz neporabljenih sredstev od lani.

Višina sredstev posojil sledi med drugim naraščajočemu trendu črpanja evropskih in državnih sredstev, saj občina trenutno izvaja šest velikih investicij, gradi dva prizidka k osnovnim šolam, obetajo pa se tudi nove naložbe. “Vsemu temu pa občina z lastnimi viri ne sledi,” je med drugim dejal Sagmeister.

Občina tako letos skoraj 13 milijonov evrov pričakuje od EU in države, lani je bilo teh sredstev za 11 milijonov. Skupno pa v letošnjem proračunu investicijski odhodki znašajo 24,9 milijona evrov, kar je 60,3 odstotka vseh odhodkov, kažejo podatki občine.

Največja prihodnja predvidena naložba je gradnja prizidka k zdravstvenemu domu, ki je skupno ocenjena na sedem milijonov evrov. Od tega je občina že pridobila 1,4 milijona evrov od države, a pričakuje, da bo lahko kandidirala še za več sredstev, saj sicer naložbe sama ne bo zmogla izpeljati.

Med ostale večje naložbe spadajo energetske sanacije objektov, dokončanje projekta ultrafiltracije vode, kar 1,4 milijona evrov pa bo občina letos namenila za sanacije plazišč, potem ko je znatna sredstva za to namenila tudi že v minulih letih.

Veliko sredstev občina namenja tudi za končanje izgradnje kolesarskih povezav, ureditev neprofitnih stanovanj in komunalno opremo območja Zipo. Potem ko je občina lani kar 1,9 milijona evrov namenila za rekonstrukcije cest, letos znesek na tej postavki znaša dobrih 370.000 evrov.

Sagmeister je ob tem predstavil še podatke o vrednosti naložb na prebivalca občine. Če je ta znašala 241 evrov na prebivalca v letu 2014, bo letos znesek 1475 evrov na prebivalca, s čimer občina glede na ta kriterij posega po vrhu med slovenskimi občinami.

Svetniki so v sredo potrdili tudi podražitev vrtca. Starši v vrtec vključenih otrok bodo od marca dalje plačevali za od 12 do 15 odstotkov več kot doslej, razlog za podražitev pa so višji stroški dela, materiala, storitev in živil. Še vedno pa glavnino cene plačuje občina, kjer so izračunali, da je delež občine prek 60-odstoten. Starši plačajo okoli 28 odstotkov cene, del prispeva še država.

Ob tem je slovenjgraški župan Tilen Klugler danes ponovno zavrnil nekatere navedbe, da so že višje povprečnine pokrile dvig plač vzgojiteljic. Povedal pa je tudi, da v občini za vse naloge, ki ji jih nalaga država, s povprečnino dobijo za 2,6 milijona evrov premalo sredstev.

Svetniki so potrdili tudi nov odlok na področju športa, s katerim več pozornosti posvečajo tekmovalnemu in kolektivnim športom. Nekaj novosti in tudi deloma podražitev se obeta še pri parkiranju v mestu, z 19,44 na 22,49 evra pa se je zvišala tudi cena ene ure pomoči na domu. Prispevek uporabnika za eno uro pomoči po novem znaša 6,07 evra.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
bine
bine
1 leto nazaj

Čestitke svetnikom za podražitev vrtca!

Dogodki

Svetniki Mestne občine Slovenj Gradec so na sredini seji potrdili letošnji proračun občine, ki je težak 43 milijonov evrov in je najvišji doslej. Proračun je več kot razvojno naravnan, pravijo na občini, saj bodo za naložbe namenili dobrih 60 odstotkov odhodkov. Svetniki so potrdili tudi nove cene vrtca, v povprečju višje za od 12 do 15 odstotkov.