Search
Close this search box.

VIDEO: V Slovenj Gradcu nekaterim ne bo potrebno plačati turistične takse

Na zadnji seji Mestne občine Slovenj Gradec, ki je potekala v sredo 3. julija 2019 so svetniki podprli odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o turistični in promocijski taksi za športnike. Sprejeli so tudi odlok, da so turistične takse oproščeni vsi mladostniki do 18. leta starosti.

Občinskemu svetu MO Slovenj Gradec je bilo predlagano, da sprejme predlog uvedbe oprostitve turistične takse za športnike na športnih pripravah in udeležence športnih tekmovanj ter potrdi odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o promocijski in turistični taksi na območju mestne občine Slovenj Gradec. Do turistične takse bi bili tako oproščeni športniki na športnih pripravah in udeleženci mladinskih, državnih in mednarodnih športnih tekmovanj. Predlog so soglasno sprejeli.

Turistične takse so bili do zdaj oproščeni učenci, dijaki in študentje ter njihove vodje in mentorji, ki so udeleženci strokovnih ekskurzij. Osebe do 18. leta, njihove vodje in mentorji, ki so udeleženci letovanj. Polovično oprostitev turistične takse imajo vse osebe od 7. do 18. leta starosti in vse osebe od 18. do 30. leta starosti, ki prenočujejo v mladinskih prenočiščih (hostel). Otroci do 7. leta starosti pa so popolnoma upravičeni turistične takse.

​Kot je povedala vršilka dolžnosti direktorice JZ Spotur Marija Lah je bilo lani v slovenskih občinah ob sprejemu prvotnih odlokov že kar 17 takšnih, ki so že na začetku sprejele oprostitve ali pa vsaj delne oprostitve plačila takse za določene segmente s področja športnega turizma. Dodala je: “Konkurenčna ponudba na področju športnega turizma je zelo ostra, zato vsaka sprememba ali dodatno obremenjevanje cen pomeni problem za ponudnike in tudi zmanjšanje konkurenčnosti. Predlagam dodatno oprostitev plačila turistične takse za športnike na športnih pripravah in za udeležence mladinskih, državnih in mednarodnih športnih tekmovanj.” Predlog je utemeljila tudi s tem, da je športni turizem ena od strateških usmeritev na področju turizma v Slovenjegraški občini, s predlogom pa dajejo temu dodatno spodbudo za nadaljnji razvoj. Uvedba dodatnih oprostitev pa ne bo zmanjšala proračunskega priliva občine, saj so bili športniki že po prejšnjem zakonu oproščeni plačila turistične ter promocijske takse.

V razpravi je svetnik Janez Potočnik povedal, da je še vedno istega mnenja kot lani: “Mislim, da je turistična taksa dobrodošel dodatni vir vlaganja lokalne skupnosti v turistično ter tudi športno infrastrukturo, ki pa bo potem, ko bo kvalitetna sama po sebi dvignila konkurenčnost našega kraja in s tem tudi konkurenčnost ponudnikov športnega turizma. Prepričan sem, da je oprostitev turistične takse samo za en segment diskriminatorna do ostalih kategorij gostov kot tudi ponudnikov, ki niso ozko usmerjeni v športni turizem. Športniki, ki bi bili oproščeni plačila turistične takse že sedaj koristijo športne objekte po močno diskontiranih cenah in ob uporabi le te uničujejo, občina pa jih je dolžna potem popravljati in vzdrževati.” Dodal je, da odloka ne podpira ter da ima občutek “da to le korenček za pobudnika, ki sta tako ali drugače izdatno podpirala kampanjo enega županskega kandidata.” Predlagal je oprostitev ali znižanje turistične takse za vse mladoletne goste, ne samo za športnike.

mag. Boris Raj je dodal, da občina nima visokega standarda objektov s katerimi bi lahko ne glede na takse stopila v tekmo s komerkoli drugim. “Precej bomo morali narediti, da bomo te objekte spravili na bistveno višji standard in da bomo lahko neomejeno konkurenčni.” Mnenja je, da nihče ni postal in tudi ne bo postal bogat temveč gre za simbolične zneske ter da se strinja z odločitvijo o oprostitvi turistične takse.

Svetnik Niko R. Kolar je omenil, da bi rad videl podatke o razvoju na področju športnega, kulturnega ter zdravstvenega turizma ter se na podlagi tega odločil glede turistične takse. Mnenja je, da ima občina odlične pogoje za izboljšanje turizma v naslednjih letih (zimski bazen, nova športna dvorana).

Podžupanja Martina Šisernik je dejala, da jo je prepričal odstavek oziroma utemeljitev predloga: “Praksa je pokazala, da bi uvedba oprostitve plačila turistične takse in promocijske takse na področju športnega turizma pomenila ohranitev konkurenčnosti v primerjavi z drugimi kraji, kjer prav tako ponujajo storitve na področju športnega turizma, saj je večina teh občin te oprostitve uvedla.” Zaradi tega pravi, da je prepričana, da je ustrezen in ga je potrebno sprejeti. Podžupan dr. Peter Pungartnik pa je bil kratek in povedal, da bo predlog podprl, ker gre za konkurenčnost in ker gre za šport.

Župan Tilen Klugler je na koncu dodal, da je “Slovenj Gradec postal svetovno poznana destilacija za športne priprave in turnirje zaradi prijaznosti ljudi, majhnega mesta in dobre logistike, ne pa zaradi dobrih hotelov in odlične infrastrukture.” Mnenja je, da športniki, ki pridejo v naše mesto naredijo največjo promocijo po celem svetu, zato je vlaganje v športni turizem ena izmed večjih promocij Slovenj Gradca. “Turistična taksa ni prihodek posameznika oziroma tistega, ki se ukvarja s nastanitvami, ampak je to prihodek mestne občine.”

Župan je povedal, da je s turistično takso občina lani zbrala okoli 10 tisoč evrov. Turistična in promocijska taksa je znašala 1,50 evra, kar pa je bilo za marsikateri klub velik zalogaj. Vseeno pa je v enem letu v Slovenj Gradcu zabeleženih več kot 10 tisoč nočitev.

VIDEO: Izjava župana, ki je povedal, da so se odločili za oprostitev promocijske in turistične takse za športnike ter dodali še oprostitev takse vseh mladostnikov do 18. let.

[aiovg_video id=82887]

Dogodki