Video: Tako je streslo parlament med sejo

Močnejši potres z magnitudo 6,3 je danes okoli 12.20 stresel širše območje Zagreba, potres pa se je čutil tudi po celotni Sloveniji. Med drugim tudi v parlamentu, kjer poteka seja DZ, ki obravnava predlog sedmega protikoronskega zakona.
državni zbor

Močan potres z magnitudo 6,4 je danes okoli 12.20 stresel širše območje Zagreba, je razvidno iz podatkov Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (ESMC). Epicenter potresa je bil v bližini hrvaškega kraja Petrinja, od koder poročajo o veliki gmotni škodi in ranjenih. V tem mestu je v potresu umrl otrok.

VIDEO: Tako je streslo parlament med sejo

Preberite še: Tudi na Koroškem čutili močnejši potresni sunek

Po podatkih ESMC je bilo žarišče potresa 44 kilometrov severovzhodno od Zagreba in 12 kilometrov zahodno od Siska. Potres je trajal okoli 20 sekund, čutilo ga je okoli šest milijonov ljudi.

Hrvaški mediji poročajo o hudih posledicah potresa v Petrinji, na ulicah je polno ruševin. Glede na posnetke, ki jih je objavil Jutarnji list na Facebooku, se je zrušilo več stavb.

Vodja hrvaške civilne zaščite Damir Trut je sporočil, da so na poti v Petrinjo vsi razpoložljivi gasilci in druge reševalne službe. Občanom je svetoval, naj pozorno spremljajo razmere in zapustijo poškodovane objekte, če je možno.

Župan Petrinje Darinko Dumbović je sporočil, da je v potresu umrl otrok. Njegovi materi, ki je v hudem šoku, nudijo pomoč, na spletni strani piše Jutarnji list.

Dumbović je ocenil, da je največja škoda nastala ravno v Petrinji. Poškodovanega je polovica mesta, je ocenil. “Ljudi vlečemo iz avtomobilov (…) Slišal sem, da se je zrušil vrtec, v katerem na srečo ni bilo otrok, iz drugega so uspeli rešiti otroke,” je dodal.

Reševalna akcija v mestu že poteka. Gasilci in reševalci z golimi rokami preiskujejo ruševine, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Iz ene od porušenih zgradb so izvlekli nezavestnega statika, drugi je ven prišel sam. Iz večnadstropne zgradbe so izvlekli očeta in sina, ki so ju z reševalnim vozilom prepeljali v bolnišnico.

V mesto so prišli tudi pripadniki hrvaške vojske. Na poti v Petrinjo sta premier Andrej Plenković in predsednik države Zoran Milanović, poroča Hina.

Sirene so se oglasile tudi v Zagrebu, od koder poročajo o težavah s telefonijo in internetom. Nastalo naj bi tudi nekaj gmotne škode. Številni prebivalci so se v strahu podali na ulice.

Zagrebška policija je občane pozvala, naj osebna vozila uporabljajo samo v nujnih primerih. Pozvala jih je tudi, naj se držijo drugih priporočil v primeru potresa.

Kot poroča portal index.hr, je večji del mesta brez elektrike, na cestah pa je prometni kolaps.

Hrvaški zunanji minister Goran Grlić Radman je sporočil, da je bila v današnjem potresu znova poškodovana zgradba zunanjega ministrstva v Zagrebu, mediji pa poročajo, da je poškodovana tudi zgradba hrvaškega ministrstva za obrambo.

Območje okoli Petrinje je potres z magnitudo 5 stresel že v ponedeljek. Današnji potres so čutili tudi v Sloveniji, Srbiji in BiH, pa tudi v Avstriji, Italiji, Črni gori in na Madžarskem.

Vir: STA

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.