Search
Close this search box.

VIDEO: Pirc Musar na Koroškem: “Mladim je potrebno prisluhniti in jim dati priložnost izražanja.”

Med svojim obiskom je predsednica države, Nataša Pirc Musar, spregovorila o izobraževanju in možnostih zaposlovanja mladih na Koroškem.

Med delovnim obiskom na Koroškem, je predsednica Republike slovenije, Nataša Pirc Musar, danes, 21. junija 2024, sodelovala na okrogli mizi z lokalnimi deležniki, s katerimi so naslovili tematiko izobraževanja in zaposlovanja mladih na Koroškem.

Dogodek, ki je potekal v prostorih Fakultete za tehnologijo polimerov v Slovenj Gradcu, je bil dobra priložnost za predstavitev novih izzivov in dobrih praks na področju, ki je še kako pomembno za mlade – izobraževanje in kasneje tudi zaposlovanje na Koroškem.

Kot je povedala predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar, je med današnjim srečanjem izvedela marsikaj zanimivega, predvsem informacije, s kakšnimi težavami se soočajo posamezne regije, v tem primeru Koroška. Predsednica Slovenj Gradec pozna, kot tudi župana Tilna Kluglerja, in ve,  kako župan razmišlja o svoji občini in sodeluje na vseh področjih z vsemi deležniki, ki so bili prisotni danes.

Predvsem je vesela, da imajo v Slovenj Gradcu Zdravstveni dom, iz katerega kader ne odhaja, saj je to pokazatelj, da je delovno okolje dobro. Sodelovanje vodstva in zaposlenih je namreč ključno in tisti faktor, ki daje delu dodano vrednost.

Čeprav je marsikje problematika ta, da ljudje odhajajo, se v ZD Slovenj Gradec ljudje raje odločijo za to, da ostanejo in očitno je, da so temelji dobro postavljeni in je to tisto, kar šteje.

Predsednica je vesela, da se direktorica Zdravstvenega doma ne boji za prihodnost, mlad kader je in ostaja, marsikdo se tudi vrača, zato se tudi predsednica ne boji, da bi se Slovenija kdaj kadrovsko izpraznila. Poudarila je, da ima Slovenija zelo dober indeks bega možganov v primerjavi z ostalimi članicami Evropske unije, saj mladi pri nas radi ostajajo, delež tistih, ki odhajajo, pa je majhen.

Prav tako je poudarila, da morajo tako država, kot gospodarstvo, javni in zasebni sektor prispevati svoje, za sinergijo v državi, da vse deluje kot mora in se to dobro sodelovanje odraža tudi v javnem dobru. Brez močnega in dobrega gospodarstva namreč tudi močne socialne države ni in tega se morajo zavedati vsi, ki imajo možnost vplivati na državno politiko.

Ker pa je bila danes beseda predvsem tudi o mladih in njihovih možnostih izobraževanja in zaposlovanja, je poudarila tudi, da se mladi še kako dobro zavedajo, da morajo veliko storiti sami za dobro izobrazbo, da šolanje zaključijo in posledično dobijo tudi dobro zaposlitev. Prav tako se mladi veliko zavzemajo za podnebne spremembe, se pa ji zdi potrebno, da se mladi tudi aktivno vključujejo v politiko tako na državni kot evropski ravno. Sama vedno spodbuja mlade, da soodločajo o političnih vprašanjih, prav tako je mlade spodbujala, da se udeležijo evropskih volitev, ki so potekale 9. junija. Zdi se ji zelo pomembno, da mladim prisluhnemo, saj se nemalokrat zgodi, da kadar za mlade nimamo posluha, se le-ti radikalizirajo, tako na levi kot desni pol, kar se ji ne zdi dobro. Tukaj se ji zdi odgovornost politikov največja, da zagovarjajo pomembne stvari, kot so človekove pravice, zelene agende, vladavino prava, seveda tudi mir na svetu in, saj med mladimi niti starejšimi ni nikogar, ki si tega ne bi želel. Mladim je potrebno prisluhniti in jim dati priložnost izražanja njihovih mnenj, saj na mladih svet stoji.

Čeprav se v zadnjih letih veliko govori o ukinjanju plastike in njeni škodljivosti, pa se ji ne zdi potrebno razmišljati o ukinitvi fakultet, kot je Fakulteta za tehnologijo polimerov, samo iz razloga, ker je plastika na slabem glasu. Življenja brez plastike verjetno več nikoli ne bo, plastike verjetno ne bomo ukinjali, je pa ravno zaradi tega potrebno najti nove, inovativne rešitve za reciklažo plastike. Za to potrebujemo dober načrt in predsednico veseli, da imamo v Slovenj Gradcu fakulteto, ki se ukvarja s takšnimi vprašanji.

Pogovor med predsednico in gosti, med katerimi so bili predstavniki izobraževalnih institucij, delodajalci ter mladi iz regije, ki so prispevali k bogati izmenjavi mnenj in idej, je vodil Slavko Bobovnik.

Med govorniki so poleg predsednice svoja mnenja podali še gospod Tilen Klugler, župan Mestne občine Slovenj Gradec, izr. prof. dr. Blaž Nardin, dekan FTPO, gospa mag. posl. ved., Marjeta Vaupot, direktorica Zdravstvenega doma Slovenj Gradec, gospod Dragomir Benko, ravnatelj Gimnazije Ravne na Koroškem, gospa Nika Pandev, maturantka,  gospod, Bojan Breznik, direktor predelovalnega podjetja O.P.S. Breznik, gospod Aljaž Lukančič, Študent FTPO.

Dogodki

Med svojim obiskom je predsednica države, Nataša Pirc Musar, spregovorila o izobraževanju in možnostih zaposlovanja mladih na Koroškem.