Search
Close this search box.

VIDEO: Koristne informacije za nov način ločevanja odpadkov

V marcu in aprilu, v skladu z zakonodajo, uvajajo na območju celotne Koroške nov sistem ločevanja odpadkov. Mi smo preverili, kako bo potekalo ločevanje odpadkov po novem v Slovenj Gradcu in Mislinji, kje lahko občani dobijo informacije in po potrebi tudi nove zabojnike.

Med drugim smo izvedeli, da so v Javnem podjetju Komunala Slovenj Gradec pripravili navodila, s katerimi želijo pomagati uporabnikom, da bi bil prehod na nov način ločevanja za vse čim bolj preprost in razumljiv. Po potrebi bodo postavili tudi več ekoloških otokov. Predvsem se bodo poskušali približati prebivalcem iz bolj oddaljenih in odročnih krajev. Na spletu pa lahko najdete tudi predstavitveni video.

S filmčkom vas obveščamo o novem načinu zbiranja odpadkov.

Objavil/a Meta TB dne Četrtek, 07. marec 2019

Naj omenimo, da je ena od novosti tudi poimenovanje zabojnikov in vrečk. Kot so nam povedali na Komunali Slovenj Gradec, se prva sprememba nanaša na imenovanje zabojnikov in vrečk, pri čemer se bo zabojnik za suhe odpadke preimenoval v zabojnik za odpadno komunalno embalažo, zabojnik za mokre odpadke v zabojnik za mešane komunalne odpadke. Imenovanje zabojnika za biološko razgradljive odpadke pa ostaja nespremenjeno.

Kot pravijo, bodo nove nalepke za zabojnike razdelili uporabnikom v čim krajšem času, dobili jih boste ob rednem pobiranju odpadkov. Pri tem pa prosijo, da jih ustrezno nalepite na zabojnike. Priporočljivo je, da zabojnike za odpadke postavite na toplo in odstranite staro nalepko, površino očistite ter nalepite novo nalepko. Na takšen način bodo nalepke dlje časa obstojne, so še pojasnili.

Zabojnike za biološko razgradljiv odpad potrebujejo hiše, kjer se ne kompostira v domačih kompostnikih. Naročite jih lahko pri Javnem podjetju Komunala Slovenj Gradec. Cena za 120 litrski PVC zabojnik znaša 44,50 evra z DDV,  za 240 litrski pa 52,80 evrov. Dostavijo jih vam brezplačno in opremijo z nalepko.

Prav tako bodo spremenili imenovanje vrečk, vrečka za suhe odpadke se bo preimenovala v vrečko za odpadno komunalno embalažo, vrečka za mokre odpadke pa v vrečko za mešane komunalne odpadke. Na komunali svetujejo, da obstoječe vrečke, ki jih imate na zalogi, porabite. Tudi pri naslednjem razdeljevanju vrečk boste nekateri še prejeli vrečke s starimi oznakami, ker jih imajo še na zalogi. Iz ekonomskega in ekološkega vidika je nesmiselno, da bi obstoječe vrečke zavrgli samo zaradi novega poimenovanja, še dodajajo.

Najpomembnejše ključne spremembe oziroma novosti:

  • Papir, papirna in kartonska embalaža se po novem ne bo odlagala med odpadno komunalno embalažo. Ves papir, vključno s papirno in kartonsko embalažo se bo odlagal izključno na ekoloških otokih in zbirnih centrih za odpadke.
  • Steklena embalaža se bo še naprej odlagala na ekoloških otokih in zbirnih centrih za odpadke.
  • Odpadno plastično in kovinsko embalažo ter embalažo iz sestavljenih materialov je treba izprazniti ter odložiti med odpadno komunalno embalažo. Ostanke hrane pa kompostirati v hišnih kompostnikih ali odložiti v zabojnik za biološko razgradljive odpadke.
  • V zabojnik za mešane komunalne odpadke po novem ni dovoljeno odlagati odpadne komunalne embalaže.

Odpadna komunalna embalaža:

  • Prazna in stisnjena embalaža, kot so plastenke, plastične vrečke in folije, plastična embalaža pralnih sredstev.
  • Kovinska embalaža, med drugim pločevinke, konzerve, aluminijasta folija, prazna kovinska embalaže razpršil in lakov ter živil, kovinske tube.
  • Sestavljena embalaža, kamor sodi tetrapak embalaža od hrane in pijače, sestavljene vrečke prehrambnih in drugih izdelkov.

Med odpadno komunalno embalažo ne sodi: papir, papirna in kartonska embalaža. Navedeno embalažo oddate na ekološkem otoku ali zbirnem centru za odpadke.

Mešani komunalni odpadki:

  • Vse vrste higienskih pripomočkov papirnate brisače in robčki, higienski vložki, zobne ščetke, britvice, plenice …
  • Ostanek komunalnih odpadkov, kot so kosti, olupki citrusov, hišne smeti od pometanja, vrečke iz sesalnikov, manjše količine neuporabnih oblačil in obutev, odpadki iz keramike, porcelana, gume in usnja, celofan, lepilni trakovi, pisala, mačji in pasji iztrebki-pesek, cigaretni ogorki …

V zabojnik za mešane komunalne odpadke ne odlagajte razgradljivih odpadkov gradbenega materiala, gradbenega odpada, odpadne električne in elektronske opreme ter nevarnih odpadkov.

Biološko razgradljivi odpadki:

  • Ostanke hrane, kamor spadajozelenjavni in sadni odpadki vseh vrst, jajčne lupine, kavna usedlina, pokvarjeni prehrambni izdelki in ostali ostanki hrane.
  • Zeleni vrtni odpad kot je odpadno vejevje, trava, listje, stara zemlja lončnic, rože, plevel, stelja malih rastlinojedih živali, lesni pepel.

Med biološko razgradljive odpadke ne spadajo kosti, odpadno jedilno olje, mačji in pasji iztrebki, ostanki živil, ki so obdelana s fitofarmacevtskimi sredstvi. Prav tako ne odlagajte bioloških smeti v plastične vrečke, ker poslabšajo kakovost komposta.