Search
Close this search box.

VIDEO in FOTO: Ravenski župan Branku Kakerju vročil srebrni znak Civilne zaščite RS

Danes je v prostorih ravenske občine potekala slovesna vročitev srebrnega znaka Civilne zaščite RS poveljniku občinskega štaba civilne zaščite Branku Kakerju, ki dela na področju CZ v Občini Ravne na Koroškem že več kot dve desetletji.

Branko Kaker, ki je najprej delal kot strokovni sodelavec za civilno zaščito in nato še kot poveljnik štaba CZ in vodil vrsto dejavnosti občinske komisije za ocenjevanje škode ob vseh naravnih in drugih nesrečah v obdobju zadnjih desetih let, je danes iz rok župana dr. Tomaža Rožena, ob upoštevanju vseh ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe s covidom-19, prejel srebrni znak Civilne zaščite RS. Ob tej priložnosti se mu župan zahvalil za ves trud, delo in podporo, hkrati pa je izrekel zahvalo vsem članom CZ. Rožen je še poudaril, da bi si Kaker zaslužil zlato priznanje, vendar mu je država namenila srebrno. Slovesnosti se je med drugim udeležila tudi direktorica občinske uprave mag. Vlasta Kupljen

VIDEO: Izjava Branka Kakerja

Uprava za zaščito in reševanje priznanja civilne zaščite podeljuje za zasluge pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti na nesreče, pri izvajanju zaščite, reševanja in pomoči ter pri odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč. Letos bo podeljenih 251 priznanj, in sicer kipec civilne zaščite za življenjsko delo, 25 plaket ter 25 zlatih, 75 srebrnih in 125 bronastih priznanj. Najvišja priznanja so bila že podeljena, zaradi epidemije pa letos niso organizirali osrednje regijske prireditve ob 1. marcu, dnevu civilne zaščite. Priznanja so tako predali predlagateljem, ki bodo poskrbeli za vročitev predlaganim.

VIDEO: Izjava dr. Tomaža Rožena

Srebrni znak civilne zaščite, ki ga je danes na Ravnah prejel tudi Kaker, se podeljuje za posebne zasluge in izjemen prispevek pri razvijanju in krepitvi varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter za izume in inovacije na tem področju.

Ob vseh naravnih nesrečah, ki so prizadele Koroško in občino Ravne na Koroškem (v začetku februarja 2014 žledolom, poplave od 12. do 16. septembra 2014, konec leta 2017 v decembru prizadelo neurje z vetrolomom …) je Kaker aktivno opravljal delo poveljnika štaba CZ Občine Ravne na Koroškem. Sodeloval in koordiniral je delo enot CZ in javnih služb. Sodeloval je s štabom CZ za Koroško. Pripravljal je vsa poročila za podporo štabu CZ za Koroško z območja občine. Svetoval in pomagal je občanom glede ocenjevanja nastale škode. V tem času je bil v stalnem kontaktu z vsemi javnimi službami, šolami, vrtci, zavodi v občini, s katerimi je koordiniral in usklajeval delo. Od njih je pridobival vsa potrebna poročila in podatke o poteku intervencij reševanja prebivalcev in premoženja, so o prejemniku današnjega priznanja zapisali pri Štabu civilne zaščite za Koroško.

Po zaključku intervencij v občini je še nadalje zelo aktivno vodil saniranje posledic na javnih površinah in občinski infrastrukturi. Sodeloval je pri pripravi vseh potrebnih podatkov sanacije ter pomagal pri ocenjevanju škode. Aktivno je sodeloval pri reševanju problemov zbiranja in vnosa podatkov v program Ajda. Skupaj z občinsko komisijo za ocenjevanje škode je pregledal vse vpisane vloge pomagal posameznim krajanom  pri ogledu vseh lokacij, so še navedli v predlogu za priznanje.

Ko je Slovenijo in tudi Koroško v marcu 2020 doletela koronakriza in razglasitev epidemije, je Branko Kaker kot poveljnik štaba CZ s svojimi bogatimi izkušnjami pomembno prispeval k organiziranju vseh potrebnih služb, pripravi ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom v občini, uspešno koordiniral aktivnosti vseh služb, društev in organizacij, ki so zagotavljale pomoč ranljivim skupinam občanov, vodil je aktivnosti pri nabavi in zagotavljanju  zaščitnih sredstev in opreme, kar je bil  v začetku epidemije bil kar precejšen izziv, saj opreme ni bilo na trgu, so pojasnili pri Štabu civilne zaščite za Koroško.

Aktivno je sodeloval tudi pri delitvi zaščitnih sredstev in opreme vsem subjektom, ki opravljajo javne gospodarske službe ter društvom in humanitarnim organizacijam, ki so za svoje delovanje potrebovale zaščitno opremo. Prizadeval si je tudi, da se ob zaprtju šol, šolarjem, ki so upravičeni do subvencioniranih obrokov hrane, čim prej zagotovi topel obrok, aktivno je sodeloval pri organiziranju vseh potrebnih deležnikov, da se še na tak način pomaga ranljivejšim skupinam v naši občini. S svojimi bogatimi izkušnjami je tudi izreden vir znanja in podatkov strokovni službi občine na področju civilne zaščite.

Danes je v prostorih ravenske občine potekala slovesna vročitev srebrnega znaka Civilne zaščite RS poveljniku občinskega štaba civilne zaščite Branku Kakerju, ki dela na področju CZ v Občini Ravne na Koroškem že več kot dve desetletji.