Search
Close this search box.

Vesna Kerstin Petrič: Učitelji brez testa ne bodo mogli v živo izvajati pouka. Obstaja tudi možnost, da bo naslednji korak testiranje učencev

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 je sodelovala tudi generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič, ki je predstavila protokol za testiranje zaposlenih v vrtcih in šolah ter protokol za testiranje univerzitetnih učiteljev, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje na pobudo in v sodelovanju s šolskim ministrstvom.

Izboljšanje epidemiološke situacije v posameznih regijah je omogočilo, da se bodo otroci od ponedeljka dalje lahko po starostnih skupinah vračali v vrtce in šole. Regije, ki so dosegle stopnjo sproščanja so: Gorenjska, Koroška, Obalno-kraška, Osrednjeslovenska, Podravska, Primorsko-notranjska, Zasavska, Pomurska in Savinjska regija.

“Eden ključnih ukrepov, ki ga priporočajo tako pri WHO kot tudi ECDC in tudi vse naše slovenske strokovne inštitucije je testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju pred začetkom pouka in potem periodično vsaj enkrat na teden,” je uvodoma povedala Vesna Kerstin Petrič.

V ponedeljek se bodo vzgojitelji in učitelji prvih treh razredov osnovne šole v regijah, kjer epidemiološka situacija to dopušča, testirali na okužbo s koronavirusom in v primeru, da bo test negativen, začeli s poukom v torek, je dejala.

“S ponedeljkom začnemo s testiranjem za vse naštete skupine zaposlenih. Protokol določa naloge vseh ključnih deležnikov in omogoča, da to zahtevno nalogo speljemo čim bolj učinkovito in tudi prijazno tako za zaposlene v šolstvu kot za zaposlene v zdravstvu,” je opomnila generalna direktorica Direktorata za javno zdravje.

Dejala je, da bo testiranje potekalo skladno z dogovorom med šolo in zdravstvenim domom, o tem kdaj in kje naj se zglasijo vzgojitelji in učitelji pa jih bo obvestilo vodstvo njihove šole. “Za fleksibilen način smo se odločili, ker se okoliščine na lokalni ravni razlikujejo in je nekje bolj primerno, da se testiranje izvede v zdravstvenem domu, drugje pa se lahko organizira v šoli oziroma v dogovoru z lokalno skupnostjo na posebej določenem prostoru,” je pojasnila in dodala “zdravstveni domovi so koordinator testiranja na območju, ki ga pokrivajo, pri tem pa lahko k sodelovanju povabijo tudi koncesionarje.”

Tam, kjer bo število potrebnih testiranj preveliko ali gre za zelo oddaljene šole oziroma vrtce, bodo z ministrstva zagotovili sodelovanje pooblaščenih mobilnih enot. Šole in zdravstveni domovi se bodo tudi dogovorili, kako naj zaposleni prihajajo na testiranje, da ne bo nepotrebnih vrst. Večina zdravstvenih domov je dobro pripravljenih.

Testiranje za zaposlene v višjem in visokem šolstvu bo potekalo vzporedno in sicer bo organizirano s pomočjo mobilnih enot v vseh krajih, kjer se univerzitetni programi izvajajo. Tudi v tem primeru bo zaposlene o lokaciji obveščalo pristojno ministrstvo.

“Včeraj smo obveščali tudi župane, v šolstvu pa so že v začetku tega tedna z okrožnico obvestili vse ravnatelje. Za posredovanje informacij se bodo vključile tudi območne enote NIJZ, njihovi kontakti pa bodo objavljeni na spletni stran Ministrstva za zdravje,” je še povedala Kerstin Petrič.

Kljub res odličnemu sodelovanju vseh udeleženih, ki kaže na veliko zavezanost, da otrokom vrnemo šolo in vrtec, se ob velikih številkah tistih, ki jih bo treba v ponedeljek testirati seveda zavedamo, da bo tudi sproti potrebno odgovarjati na vprašanja, je obrazložila.

“Tisti s pozitivnim rezultatom se naj takoj odpravijo domov v izolacijo, seveda ne z javnim prevozom, in pokličejo svojega zdravnika, da jim da nadaljnja navodila,” je poudarila.

Na vprašanje glede obveznosti testiranja je dejala, danoben medicinski postopek ne more biti obvezen, če ga ne določa zakon. Ker pa gre lahko za prenos okužbe v šolskem prostoru, tisti, ki se ne bo testiral, seveda ne more v živo izvajati pouka.” In to je tisto, kar je želela včeraj povedati ministrica, je opomnila.

Pojasnila je, da bo zaposleni v primeru, da se ne bo želel testirati pač moral izvajati neke druge naloge od doma,pouka v živo pa ne bo mogel izvajati, in sicer zato, ker lahko, če ni testiran, povzroči, da se bo okužil cel razred. Zato moramo poskrbeti, da tisti, ki v šoli v živo delajo, vsaj s približno gotovostjo ne bodo kužni,” je poudarila.

Glede morebitnega testiranja učencev pa je dejala, da o tem razpravlja cela Evropa. “V nekaterih državah so testiranje že začeli. Mislim, da je vredno počakati, da vidimo, kakšen je izplen takšnega testiranja, preden se za to odločimo tudi v Sloveniji. Je pa zelo možno, da bo to naslednji korak, je še dejala.

Za konec je še enkrat opomnila, da samo testiranje ne bo dovolj, če se ne bomo tako v šolah in vrtcih kot sicer držali vseh ukrepov, predvsem pa tega, da ob najmanjšem znaku okužbe ostanemo doma in se izoliramo. “To so nujni pogoji, da nam bo uspelo otroke obdržati v šolah.”

Nošnja mask, skrb za higieno rok in kašlja, ohranjanje razdalje, omejitve druženja in redno prezračevanje prostorov, uporaba aplikacije #Ostani Zdrav, tako ostajajo edini ukrepi, ki nas lahko zaščitijo pred okužbo. S ponovnim vračanjem otrok v šole je upoštevanje vsega tega še toliko bolj pomembno.

Dogodki

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni Covid-19 je sodelovala tudi generalna direktorica Direktorata za javno zdravje na Ministrstvu za zdravje Vesna Kerstin Petrič, ki je predstavila protokol za testiranje zaposlenih v vrtcih in šolah ter protokol za testiranje univerzitetnih učiteljev, ki ga je pripravilo Ministrstvo za zdravje na pobudo in v sodelovanju s šolskim ministrstvom.