Search
Close this search box.

Velikonočni obredi letos brez navzočnosti vernikov

Epidemija koronavirusa bo zaznamovala tudi letošnje velikonočne praznike, ki bodo dosegli vrhunec z velikonočno nedeljo, 12. aprila. Zaradi nevarnosti okužbe bodo velikonočni obredi letos potekali brez navzočnosti vernikov. Ti so vabljeni, da si jih ogledajo na drugem programu Televizije Slovenija ali preko družbenih omrežjih.

Ker konca epidemije še ni pričakovati, so škofje Katoliške cerkve na nedavni videokonferenci za obhajanje letošnjih velikonočnih praznikov sprejeli posebna pravila.

Škofje vabijo vernike, da v okviru priprave na velikonočne praznike spremljajo radijski misijon Radia Ognjišče, ki bo potekal od 29. marca do 4. aprila 2020.

Cvetna nedelja:

Na cvetno nedeljo, 5. aprila bodo škofje obhajali bogoslužje cvetne nedelje v svojih stolnicah brez navzočnosti ljudstva. Ti si bodo lahko nos maše ogledali ob 10. uri na drugem programu Televizije Slovenija (TVS). Ob tej uri naj bi imeli maše brez navzočnosti vernikov tudi župniki po svojih župnijah. Škofje vabijo vse vernike k ogledu tedenskega nagovora nadškofa Zoreta (TV SLO 1, predvidoma ob 11.30).

Škofje priporočajo, naj verniki doma pripravijo zelenje (npr. zelenje z vrtov, butare) in ga blagoslovijo z blagoslovljeno vodo. Duhovniki blagoslovljenega zelenja ne bodo smeli deliti vernikom ali jim ga na določenem mestu pustiti na razpolago, saj bi pri tem lahko prišlo do okužb oziroma širjenja epidemije.

Veliki četrtek:

9. aprila, na veliki četrtek škofje ne bodo imeli običajnih krizmenih maš. Te so prestavljene na čas, ko bo epidemija minila. Vsem župnikom (duhovnikom) se za ta dan izjemoma dovoljuje, da obhajajo večerno sveto mašo ob 18. uri v zaprti cerkvi brez udeležbe vernikov. Pri tem bodo mivanje nog opustili.

Veliki petek:

10. aprila, na veliki petek bodo škofje oziroma stolni župniki v zaprtih stolnicah ob 18. uri brez navzočnosti vernikov opravili bogoslužje velikega petka. Pri obredu bodo duhovniki izrekli posebno prošnjo za bolnike, pokojne in tiste, ki se nahajajo v stanju preizkušnje. Zvečer bodo lahko verniki križev pot papeža Frančiška spremljali na TV SLO 1, duhovniki pa naj, če je le mogoče, poskrbijo za prenos svoje maše npr. preko Facebooka ali Youtuba.

  Velika sobota:

Blagoslova in delitev ognja letos ne bo, škofje pa vabijo vernike, da velikonočna jedila vseeno pripravijo in si predvidoma ob 15. in 17. uri na prvem programu TVS ogledajo televizijski prenos blagoslova iz mariborske stolnice. Verniki lahko doma sami spoštljivo blagoslovijo jedila.

Na veliko soboto zvečer v cerkvah drugače potekajo velikonočne vigilije, ki naznanijo vstajenje Jezusa Kristusa, v katerega verujejo kristjani. Letos tega ne bo, zato bodo škofje vigilije obhajali v stolnicah brez navzočnosti vernikov, in sicer ob 20. uri. Takrat pa naj bi imeli vigilije v župnijskih cerkvah brez vernikov tudi župniki. Tudi vstajenjske procesije letos odpadejo.

Škofje vernikom priporočajo ogled velikonočne poslanice slovenskih škofov, ki jo bo na veliko soboto zvečer na prvem programu TVS predstavil škof Jurij Bizjak.

Velika noč:

Škofje vabijo vse vernike in družine v Sloveniji, da se ob 8.00 zberejo na velikonočnem zajtrku in zmolijo molitev. Takrat bodo po vseh cerkvah zapeli tudi zvonovi.

Škofje bodo ob 10.00 v svojih zaprtih stolnicah darovali velikonočno sveto mašo brez navzočnosti vernikov. Ob tem vabijo vernike, da si na drugem programu TVS ogledajo prenos velikonočne maše iz mariborske stolnice. Vernike vabijo tudi k ogledu tedenskega nagovora nadškofa Zoreta, ki bo predvidoma ob 11.35 na prvem programu TVS.

Velikonočni ponedeljek:

Škofje oziroma stolni župniki bodo v svojih zaprtih stolnicah darovali sveto mašo brez navzočnosti vernikov, tudi duhovnik obhaja sveto mašo sam in brez navzočnosti vernikov v zaprti cerkvi.

Na velikonočni ponedeljek, ko naj bi verniki obiskali sorodnike in prijatelje, škofje pozivajo, naj se obiskom odpovedo in jih preložijo na čas po koncu epidemije.

Spovedovanje in birme:

Ker spovedi zaradi izrednih razmer ni mogoče opraviti, škofje vernike vabijo, da namesto tega te dni “v srcu obudijo iskreno kesanje ter zmolijo kesanje”.

Birme so škofje prestavili na čas, ko bodo odpravljeni ukrepi za omejevanje epidemije in ko bodo birmanci ustrezno pripravljeni.

Ker ni nabirk, škofje vernike tudi naprošajo, naj po svojih zmožnostih darujejo maše in podprejo duhovnike s prostovoljnimi darovi, ki jih lahko nakažejo na bančni račun župnije ali osebno izročijo po prenehanju epidemije.

VIR: katoliska-cerkev.si, STA

Dogodki