Včeraj v Sloveniji 122 novih okužb. Vlada epidemije ne bo podaljšala. Janša: Zdržimo še malo

V četrtek so v Sloveniji ob 2734 PCR testih potrdili 122 okužb z novim koronavirusom, umrli so štirje covidni bolniki, je preko Twitterja sporočila vlada.
Janez Janša 2

V bolnišnicah se zdravi 165 covidnih bolnikov (dan pred tem 172), od tega jih 48 potrebuje intenzivno zdravljenje (dan pred tem 49).

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb z novim koronavirusom znaša 178, kar je 23 manj kot dan prej. V četrtek so opravili tudi 31.392 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR testi. Delež pozitivnih PCR testov je znašal 4.7 odstotka.

Trend obolelosti s koronavirusom ter število cepljenih in prebolevnikov v Sloveniji na dan 10. 6. 2021 (00:00-24:00)

Z enim odmerkom cepiva je bilo doslej cepljenih 751.320 prebivalcev, to je 43,5 odstotka odraslih prebivalcev, polno pa je precepljenih 521.590 prebivalcev oz. 30,2 odstotka odraslih državljanov.

Med starejšimi od 50 let je bilo s prvim odmerkom doslej cepljenih 516.845 prebivalcev, kar je 58,9 odstotka med starejšimi od 50 let, polno pa jih je precepljenih 413.942 starejših, kar je 47,2 odstotka ljudi v tej starostni skupini.

Pri resno ogroženi starostni skupini nad 50 let smo dosegli skoraj 60 % precepljenost s 1. odmerkom in skoraj 50 % polno precepljenost. V tej kategoriji je tudi veliko prebolevnikov, zato se bližamo točki realnega zaustavljanja epidemije. Zdržimo še malo,” je danes Tvitnil premier Janez Janša.

Vlada ne bo podaljšala epidemije, ki se izteče 15. junija, pa je na današnji novinarski konferenci dejal minister za zdravje Janez Poklukar. “Ker epidemija v teh dneh upada, je strokovna skupina pri ministrstvu predlagala, da po izteku epidemije, le-te ne podaljšujemo. Tako bo praviloma zadnji dan epidemije v torek, 15. junija.

Preberi še:  Slovenjgraška bolnišnica z najsodobnejšim angiografom v širšem prostoru (VIDEO)

Po koncu epidemije pa še vedno ostaja v veljavi PCT sistem (prebolevnost, cepljenje, testiranje) je dodala vodja svetovalne skupine Mateja Logar.

“Epidemiološka slika v Sloveniji je ugodna, kar je moč pripisati intenzivnemu cepljenju. Zahvaljujem se vsem delavcem na primarni ravni, ki dnevno vzdržujejo vstopne točke, aktivno sodelujejo v cepilnih centrih in zagotavljajo vso zdravstveno oskrbo,” je še dejal minister in opomnil, da z današnjim dnem po lestivici ECDC prehajamo v oranžno fazo. Več informacij najdete TUKAJ.

Naroči se
Obvestilo o
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments