Search
Close this search box.

Včeraj je potekalo praznovanje 10. obletnice Geoparka Karavanke

Včeraj je potekalo praznovanje prvih uspešnih deset let delovanja in sodelovanja, zasnovani pa so tudi ambiciozni načrti za prihodnost.

Marca bo minilo deset let, odkar je Geopark Karavanke del evropske in globalne mreže geoparkov pod okriljem Unesca. To je bil najpomembnejši cilj takratnega čezmejnega projekta, ki se je do danes razvil v evropsko združenje za teritorialno sodelovanje. Partnerji iz Slovenije in Avstrije so prehojeno pot in načrte predstavili včeraj popoldne.

Karavanke Unesco Globalni Geopark, kot je uradno poimenovanje, zajema čezmejno slovensko-avstrijsko območje naravnih in kulturnih doživetij z izjemno geološko dediščino. Na območju, velikem 1067 kvadratnih kilometrov, je povezanih pet slovenskih in devet avstrijskih občin v skupno Evropsko združenje za teritorialno sodelovanje (EZTS) Geopark Karavanke, ki je bilo vzpostavljeno leta 2019. Pred tem je geopark deloval kot delovna skupnost.

Med najpomembnejše uspehe oz. mejnike desetletnega delovanja uvrščajo vzpostavitev doživljajske ponudbe, podporne infrastrukture in vodenih programov, prav tako pa številne čezmejne prireditve za dvig ozaveščenosti pri lokalnem prebivalstvu ter uspešno izvedbo več čezmejnih slovensko-avstrijskih Interreg in drugih projektov na mednarodni ravni. Med drugim so vzpostavili čezmejno krožno, okoli 265 kilometrov dolgo pohodniško pot, Geopark Karavanke Trail. Vzpostavili so tudi mrežo doživljajskih izletniških destinacij in pred kratkim odprli nov center za obiskovalce na Peci, imenovan Geo.Dom.

“Današnja vloga čezmejnega Karavanke Unesco Globalnega Geoparka je predvsem v tem, da povezuje obe strani meje na čezmejnem doživljajskem območju, da ustvarja skupne čezmejne programe in produkte, skrbi za trajnostni turistični in regionalni razvoj ob upoštevanju vidikov varstva ter ohranjanja geo- in biodiverzitete. Povezuje prebivalce, izobraževalne institucije ter ponudnike turističnih storitev,” so za STA zapisali pri Geoparku Karavanke.

Na včerajšnjem slavnostnem dogodku so bili prisotni tudi minister za naravne vire in prostor Republike Slovenije Uroš Brežan, Deželni glavar dr. Peter Kaiser in predsednik Globalne mreže geoparkov Nikos Zourus.

Nekdanja predsednika Gerhard Visotschnig in Dušan Krebel sta prisotnim predstavila bilanco geoparka v zadnjih desetih letih, pri čemer je bilo izvedenih projektov za kar 10 milijonov evrov.

Predstavljen je bil tudi novi upravni odbor geoparka in to z novim predsednikom županom Občine Ravne na Koroškem dr. Tomažem Roženom in njegovo namestnico županjo Železne Kaple Liso Lobnik.

Čestitke in na mnoga uspešna leta tudi v prihodnje!

Vir: STA in Fb Visit Karawanken-Karavanke Unesco Global Geopark

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Stef
Stef
1 leto nazaj

No !? Krebl je pršu iz brloga ?

Dogodki

Včeraj je potekalo praznovanje prvih uspešnih deset let delovanja in sodelovanja, zasnovani pa so tudi ambiciozni načrti za prihodnost.