Search
Close this search box.

Včeraj je potekal praktični prikaz usmerjanja policista v križišču na poligonu varne vožnje ZŠAM Ljubečna

V dveh urah se je na poligonu preizkusilo okrog 40 bodočih voznikov različnih kategorij in tudi toliko učiteljev vožnje. V Sloveniji se vsako leto za voznike vseh vozniških kategorij usposablja okrog 30.000 kandidatov.

Policija in Agencija za varnost prometa zaznavata, da so situacije, ko v križiščih promet ureja policist, zelo redke, zato se vozniki v takih situacijah ne znajdejo najbolje, kar lahko ustvarja zastoje ali druge neljube dogodke na cestah. Tudi med usposabljanjem za vozniški izpit je tovrsten praktičen preizkus izjemno redek, zato bosta Policija in Agencija za varnost prometa usposabljanja, kakršno je bilo danes na poligonu Ljubečna, še prirejali.

Mag. Elvis A. Herbaj, vodja Oddelka za cestni promet v Sektorju uniformirane policije Policijske uprave Celje, je ob tem izpostavil: »Pred mesecem dni smo izvajali usposabljanje policistov v realnem prometu v dveh križiščih v Celju. Pri tem smo ugotovili, da velika večina, okrog 85 %, voznikov, kolesarjev in pešcev, ne pozna pravil obnašanja pri vožnji ali prečkanju križišč, kadar promet ureja policist. Prav tako smo opazili, da so učitelji vožnje zaznali našo prisotnost in so kandidate samoiniciativno večkrat pripeljali v obe križišči. Zato smo se odločili, da ponudimo možnost kandidatom, in da tudi na varni neprometni površini izvedemo usposabljanje. Ob tem nas zelo veseli velik odziv, saj s tem dosegamo namen prispevati k večji prometni varnosti.«

Direktor Javne agencije RS za varnost prometa Jože Hribar, univ. dipl. inž. str., je dejal: »Takšen način praktičnega usposabljanja je za vse kandidate za voznike kot tudi za učitelje vožnje izjemno koristen. V varnem okolju poligona, na neprometni površini, tako osvojijo znanje, ki ga potrebujejo za varno udeležbo v prometu. Želimo si, da bi takšen način prisotnosti policistov na neprometnih površinah postal praksa večkrat letno. Tako bodo bodoči vozniki pridobivali izkušnje, ki jim bodo koristile v realnem prometu. Osnovno poznavanje znakov policistov pa je nuja za prav vsakega udeleženca v prometu, zato bomo za ozaveščanje javnosti poskrbeli tudi z objavami na naših družbenih omrežjih.«

Vir: PU Celje

Dogodki

V dveh urah se je na poligonu preizkusilo okrog 40 bodočih voznikov različnih kategorij in tudi toliko učiteljev vožnje. V Sloveniji se vsako leto za voznike vseh vozniških kategorij usposablja okrog 30.000 kandidatov.