Varuh človekovih pravic išče kandidate za zagovornike otrok

Varuh človekovih pravic v oktobru in novembru načrtuje novo usposabljanje kandidatov za zagovornike otrok z območja celotne Slovenije. Prijave sprejemajo do 12. septembra. Uvodni vikend izobraževanja bo predvidoma 1. in 2. oktobra v Ljubljani. Delo zagovornika je prostovoljno in ne predstavlja delovnega razmerja.
otrok

Zagovorništvo otrok, ki deluje pri varuhu človekovih pravic, omogoča uresničevanje pravice otrok, da se jih sliši. Tako je poslanstvo zagovornikov, da pomagajo otrokom v težkih okoliščinah, kot je ločitev staršev, zaupanje v skrb drugemu staršu ali morda zamenjava šole, in jih spodbujajo, da izrazijo, kaj si želijo. Njihova mnenja se nato obravnavajo v postopkih, kjer odločajo o njih in njihovi prihodnosti.

Potrebe po zagovornikih v Sloveniji so trenutno večje od njihove razpoložljivosti. Varuh človekovih pravic bo zato prednost pri izbiri kandidatov dal kandidatom z območij, kjer zagovornikov še posebej primanjkuje, so v sporočilu za medije zapisali pri varuhu.

Kot so izpostavili, morajo kandidati izpolnjevati pogoje za uvrstitev na seznam zagovornikov, ki jih določa zakon o varuhu človekovih pravic. S tistimi, ki jih bodo izbrali in povabili na uvodno srečanje, bodo med 4. in 13. oktobrom v popoldanskem času izvedli tudi intervjuje. Slednji bodo izobraževanje nadaljevali štiri vikende, med 15. oktobrom in 13. novembrom. Izobraževanje bo potekalo v Ljubljani, o točni lokaciji pa bodo izbrani kandidati obveščeni naknadno.

Delo zagovornika je prostovoljno in častno, pripada pa mu nagrada in povrnitev potnih stroškov.

V primeru zaostritve ukrepov za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni covid-19 in prepovedi zbiranja ljudi, bo izobraževanje prestavljeno na kasnejši čas.

Prijave kandidatov, ki naj vključujejo življenjepis, iz katerega je razvidno, ali kandidat izpolnjuje predpisane pogoje, motivacijsko pismo in morebitna priporočila, sprejemajo po elektronski pošti na naslov zagovorništvo-otrok(at)varuh-rs.si. Število udeležencev izobraževanja je omejeno, o izboru pa bodo obveščeni najkasneje do 22. septembra.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.