Search
Close this search box.

V ZD Slovenj Gradec včeraj cepili okoli 200 oseb, večina prišla po poživitveni odmerek (VIDEO)

Po Sloveniji je v četrtek potekal prvi dan druge akcije Dnevi cepljenja, s katero si pristojni želijo dvigniti precepljenost prebivalstva proti covidu-19. Ob tej priložnosti smo obiskali ZD Slovenj Gradec in preverili, kakšno je zanimanje za cepljenje pri njih in kako je s precepljenostjo zaposlenih.

Kot so za STA sporočili iz več cepilnih točk po državi, se je večina oseb na prvi dan akcije cepila s poživitvenim odmerkom cepiva in tako je bilo tudi v ZD Slovenj Gradec, kar je za Koroške Novice potrdila pomočnica direktorice za zdravstveno nego v ZD Slovenj Gradec Anita Smagej.

VIDEO: Izjava Anite Smagej, pomočnice direktorice za zdravstveno nego v ZD Slovenj Gradec

Kot je za Koroške Novice pojasnila pomočnica direktorice za zdravstveno nego v ZD Slovenj Gradec Anita Smagej, si tudi v ZD Slovenj Gradcu želijo varno i zdravo naprej. “Včeraj smo pocepili okoli 200 oseb, 8 je bilo prvih doz, večinoma pa so to druge in pa predvsem poživitveni odmerki.”

Sogovornica je še dodala, da je zanimanje za cepljenje pri otrocih mlajših od 11 let manjše, “kljub temu pa imamo pocepljenih že 20 takih otrok,” je navedla in ponovno pozvala k cepljenju.

“Zdravstveni delavci smo veliki promotorji zdravja in pa zdravega načina življenja. V ZD Slovenj Gradec želimo cepljenje promovirati z lastnim izgledom. Povem lahko, da imamo pri nas pocepljenih več kot 90 odstotkov vseh zaposlenih,” je še navedla Anita Smagej.

Cepljenja v ZD Slovenj Gradec se lahko v okviru cepilnih dnevov udeležite še danes in jutri, in sicer poteka med 8. do 20. uro. Cepljenje pa poteka tudi druge dni, vendar po urniku, ki ga najdete na spletni strani ZD Slovenj Gradec.

Sicer pa je zanimanje za dneve cepljenja po državi različno. V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v četrtek cepili 225 oseb, kar je v običajnih okvirjih, so iz UKC sporočili STA. S prvim odmerkom cepiva je bilo cepljenih 12 oseb, z drugim 49, s poživitvenim pa 164 oseb. Ob tem pojasnjujejo, da je med cepljenimi z drugimi in poživitvenimi odmerki dve tretjini takih, ki jih je UKC sam pozval na cepljenje, osebe pa so se pozivu odzvale. Na vprašanje, če so z odzivom zadovoljni, so poudarili, da šteje vsak cepljeni.

V mariborskem UKC pa so v četrtek skupaj cepili 217 oseb, od tega s prvim odmerkom devet oseb, z drugim 64 oseb, s poživitvenim odmerkom pa 144 oseb. Odziv je približno enak kot ostale dni, so navedli.

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so na prvi dan akcije opravili 827 cepljenj proti covidu-19. Kot so pojasnili STA, je to največje število dnevno opravljenih cepljenj v zadnjih dveh tednih. S prvim odmerkom cepiva so cepili 28 odraslih in 65 otrok, starih od pet do 12 let. Z drugim odmerkom cepiva so cepili 100 odraslih in 77 otrok v navedeni starostni kategoriji. S poživitvenimi odmerki pa so cepili 557 odraslih. S potekom akcije so zadovoljni, saj šteje vsak cepljeni. Si pa želijo, da bi se tekom današnjega dneva in v soboto število cepljenj še povečalo.

Pomočnik direktorja ZD Maribor za zdravstveno nego Aleksander Jus je za STA navedel, da so v njihovem ZD na prvi dan akcije opravili 619 cepljenj, kar je primerljivo s tednom poprej. S prvim odmerkom se je cepilo 50 oseb, z drugim 148, s tretjim pa 412.

Na žalost bi morali biti rezultati, zlasti cepljenj s prvim odmerkom, bistveno višji, da bi lahko z optimizmom zrli naprej, da dosežemo kmalu čim višjo stopnjo precepljenosti,” je ob tem poudaril Jus. V primerjavi s cepilnimi dnevi v mesecu decembru so v četrtek namreč zabeležili za 30 odstotkov manj opravljenih cepljenj.

V ZD Kranj so v četrtek skupaj cepili 764 oseb, so sporočili STA. To je dobra številka, so poudarili, a ob tem dodali, da je bilo 170 oseb na cepljenje že predhodno naročenih. Spomnili so, da se je v prejšnji akciji število cepljenih iz dneva v dan dvigalo, zato upajo, da bi se morda lahko enako zgodilo tudi tokrat. V tem primeru bi tako v soboto skupaj cepili preko 1000 oseb. S prvim odmerkom cepiva se je pri njih cepilo 45 oseb, s poživitvenim pa 462 oseb. Cepili so tudi 10 otrok, starih med pet in 11 let, in 54 mladostnikov, starih od 12 do 18 let. Otroško cepljenje je bilo na voljo samo včeraj, ko je bila zagotovljena prisotnost pediatra, so ob tem pojasnili. “Z obiskom smo zadovoljni, čeprav se zdi skromno, nas še posebej veseli cepljenje 45 oseb s prvimi odmerki,” so dodali.

V ZD Škofja Loka so v četrtek cepili 165 oseb, kar so označili za soliden odziv. V prvi akciji je bilo za primerjavo dnevno povprečje 181 oseb. 12 oseb se je cepilo s prvim odmerkom, 28 z drugim in 125 s tretjim. Dve osebi sta se cepili tudi proti gripi.

Nadpovprečen odziv so beležili v ZD Tržič, kjer se je cepilo 183 oseb, v prvi akciji pa je bilo dnevno povprečje 127 oseb. Dve osebi sta se cepili s prvim odmerkom, 53 z drugim, 128 pa s poživitvenim odmerkom.

V ZD Jesenice se je na prvi dan akcije s prvim odmerkom cepilo devet oseb, z drugim 49, s tretjim pa 235. Skupaj so cepili 293, kar je dober odziv, so sporočili STA. Štiri osebe so se istočasno cepile tudi proti sezonski gripi. Za slabo pokretne je na voljo “drive in” testiranje, cepljenje nepokretnih pa po ustaljeni praksi izvaja patronažna služba.

Dogodki

Po Sloveniji je v četrtek potekal prvi dan druge akcije Dnevi cepljenja, s katero si pristojni želijo dvigniti precepljenost prebivalstva proti covidu-19. Ob tej priložnosti smo obiskali ZD Slovenj Gradec in preverili, kakšno je zanimanje za cepljenje pri njih in kako je s precepljenostjo zaposlenih.