Search
Close this search box.

V Zagrebu strmoglavil vojaški brezpilotni letalnik iz Ukrajine

V Zagrebu je ponoči strmoglavil vojaški brezpilotni letalnik, ki je v hrvaški zračni prostor vstopil iz Madžarske, je sporočila hrvaška vlada. Premier Andrej Plenković je izjavil, da naj bi šlo za letalnik ruske izdelave. Po besedah hrvaškega predsednika Zorana Milanovića je priletel iz Ukrajine, iz Kijeva pa so zatrdili, da letalnik ni njihov.

Vlada je v sporočilu za javnost še zapisala, da je letalnik v hrvaški zračni prostor iz madžarskega v četrtek zvečer priletel s hitrostjo 700 kilometrov na uro in na višini 1300 metrov.

Plenković je iz francoske prestolnice, kjer se je udeležil neformalnega vrha EU, sporočil, da gre po dosedanjih informacijah za letalnik ruske izdelave, ni pa še jasno, ali je bil v lasti ruske ali ukrajinske vojske. Ve se, da je prišel iz smeri Madžarske, na Madžarsko pa iz smeri Romunije, je še pojasnil in dodal, da so za informacije, kako je letalnik lahko prišel kar do Zagreba, že zaprosili ukrajinsko stran.

Hrvaški predsednik Zoran Milanović je dogodek medtem na izredni novinarski konferenci označil kot resen incident, a poudaril, da ni bil usmerjen proti Hrvaški. Na to temo se je sicer danes že pogovarjal z načelnikom generalštaba hrvaške vojske, direktorji pristojnih agencij in uprav ter s Plenkovićem.

Povedal je, da s preletom vnaprej niso bili seznanjeni, da pa je predmet kar 40 minut letel čez Madžarsko, medtem ko je bil v hrvaškem zračnem prostoru le sedem minut, nakar je strmoglavil na širšem območju Jaruna. “Gre za resen incident, preiskava je v teku in želimo ugotoviti vse podrobnosti,” je še dejal, sodržavljane pa pozval, naj ostanejo mirni, saj dogodek ni bil usmerjen proti Hrvaški.

Po njegovih besedah sicer v oči bije predvsem to, da gre za brezpilotni letalnik velikosti letala, težak približno šest ton, ki pa je očitno kljub svoji velikosti uspel neopažen preleteti kakih tisoč kilometrov vse od Ukrajine do Zagreba.

“Nadzor nad njim so izgubili, ni iz regije, vsi sedijo in mirujejo. Kako je mogoče, da nek nesofisticiran letalnik več kot eno uro prebije nad članicami Nata in da tega nihče ne opazi (…) V takšnem stanju je naša protizračna obramba, kolikor se v njo vlaga,” je še dodal Milanović v svojem slogu.

Ranjenih v incidentu po poročanju hrvaških medijev ni bilo, bi pa naj bilo poškodovanih nekaj parkiranih avtomobilov. Policija je na prizorišče prihitela, potem ko so jo nekateri Zagrebčani obvestili, da so slišali in tudi občutili detonacijo, ki je sledila padcu neznanega predmeta z neba. Policisti so nato v parku blizu jezera na Jarunu, kakih šest kilometrov od središča prestolnice, našli krater, nedaleč stran pa tudi dve padali.

Nekateri mediji navajajo poznavalce, da bi lahko šlo za izvidniški dron Tu-141 sovjetske izdelave. To so danes navedli tudi v Budimpešti.

Madžarsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je njihova protizračna obramba v četrtek zvečer odkrila in sledila dronu, ki je prečkal njihov zračni prostor, preden je strmoglavil v Zagrebu, je poročala madžarska tiskovna agencija MTI.

Predmet so kasneje identificirali kot brezpilotni letalnik Tu-141, ki je bil pred kratkim uporabljen kot tarča za usposabljanje, so še navedli in dodali, da sta take letalnike uporabljali tako ukrajinska kot ruska vojska.

Dron so odkrili že v ukrajinskem zračnem prostoru, je še pojasnilo ministrstvo. Potem ko je vstopil v madžarski zračni prostor, mu je do ponovnega izstopa iz njega sledila madžarska protizračna obramba.

Podoben incident se je ponovil danes opoldne na severovzhodu Madžarske, so še navedli. Madžarski lovci so bili napoteni, da preverijo zračni prostor, v katerem so odkrili leteči predmet, vendar letalnika niso našli, še poroča MTI.

Pojavile so se že tudi nepreverjene informacije, da naj bi izvidniški dron pred strmoglavljenjem v Zagrebu preletel tudi Slovenijo, natančneje Savinjsko dolino. A tiskovna predstavnica Policijske uprave Celje Milena Trbulin je danes za STA povedala, da nimajo nobenih informacij glede tega. Dejala je, da policija niti nima pristojnosti glede tovrstnih zadev.

Oglasili pa so se tudi iz Kijeva. Svetovalec na ukrajinskem obrambnem ministrstvu Markijan Lubkivskij je za Jutarnji.hr zatrdil, da letalnik ni ukrajinski. “Ta brezpilotni letalnik ni imel ukrajinskih oznak, temveč rdeče zvezde. To ni ukrajinski dron,” je dejal bivši ukrajinski veleposlanik na Hrvaškem med letoma 2006 in 2009.

Obrnili smo se na naše hrvaške partnerje z zahtevo, da hitro in učinkovito raziščejo ta incident, da bi razumeli, za kakšen dron gre, kdo ga je izdelal in zakaj se je pojavil v Zagrebu,” je še dejal Lubkivskij po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina.

Dogodki

V Zagrebu je ponoči strmoglavil vojaški brezpilotni letalnik, ki je v hrvaški zračni prostor vstopil iz Madžarske, je sporočila hrvaška vlada. Premier Andrej Plenković je izjavil, da naj bi šlo za letalnik ruske izdelave. Po besedah hrvaškega predsednika Zorana Milanovića je priletel iz Ukrajine, iz Kijeva pa so zatrdili, da letalnik ni njihov.