V zadnjem obdobju po potrjenih primerih različice delta izstopajo tri statistične regije

Zadnje poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) sledenja različicam novega koronavirusa kaže, da so v Sloveniji doslej potrdili 861 primerov različice delta. V zadnjem obdobju, od 25. julija do 1. avgusta, so potrdili 299 primerov, kar predstavlja 99 odstotkov sekvenciranih vzorcev.
coronavirus-4945416_1920

Delta različica je bolj nalezljiva kot ostale različice, zato tudi v nacionalnem laboratoriju pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, naj se cepijo čim prej, saj polno cepljeni razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

V NLZOH so med 10.600 vzorci iz letošnjega leta zaznali 62 različic novega koronavirusa. Alfa različico (angleška) so doslej zaznali v 5096 vzorcih, od tega v zadnji seriji sekvenciranja v NLZOH poročajo o enem primeru.

Beta različico (južnoafriška) so doslej potrdili pri šestih osebah, prav tako pri šestih osebah gama (brazilska) različico. V obdobju od 25. julija do 1. avgusta beta in gama različic niso potrdili.

V zadnjem obdobju po potrjenih primerih različice delta izstopajo tri statistične regije. 80 primerov so potrdili v Podravski regiji, 68 v Gorenjski in 46 primerov v Jugovzhodni statistični regiji. V Gorenjski in Jugovzhodni regiji je v vseh obdobjih skupaj potrjenih največ primerov te različice.

Podatki Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) za zadnje obdobje sekvenciranja še niso na voljo.

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) ter Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) sta skupaj doslej v Sloveniji doslej potrdila 1460 primerov delta različice in 10 primerov delta plus različice, 10.784 primerov alfa različice, 29 primerov beta in devet primerov gama različice. Različico eta so potrdili v 48 primerih, joto v sedmih in različico B.1.1.318 v 19 primerih.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.