Search
Close this search box.

V UKC Maribor intenzivni oddelek na robu zmogljivosti. Enega od bolnikov bodo prepeljali v SB Slovenj Gradec

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor je danes hospitaliziranih 191 bolnikov s covidom-19, od tega jih 53 potrebuje intenzivno terapijo. Kot je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju povedal strokovni direktor mariborske bolnišnice Matjaž Vogrin, so s tem, zlasti kar se tiče intenzivnega zdravljenja, na robu zmogljivosti.

Vogrin je ob tem pojasnil, da je bistvena razlika v primerjavi s prejšnjimi vali, da je takrat v Sloveniji veljal “lockdown” in so bili nekateri ostali oddelki relativno prazni, zato je bilo na voljo dovolj postelj in bistveno več kadra.

Zdaj so nekateri oddelki, kot so travmatologija, interna medicina, pediatrija, porodnišnica, onkologija in podobno po njegovih besedah nabito polni, hkrati pa že beležijo najvišjo številko covidnih bolnikov iz prejšnjega vala, medtem ko so številko v intenzivni terapiji že presegli.

Spomnil je, da so imeli pred epidemijo v Mariboru za vse intenzivne bolnike na voljo 27 postelj, te so zmanjšali le za tri na 24, pri čemer imajo 53 bolnikov, ki potrebujejo tovrstno terapijo zaradi covida-19. To je po njegovem velikanski napor za vse zaposlene. Aktivirali so praktično vse resurse in se približujejo maksimalnemu limitu.

Strokovni direktor ocenjuje, da je predvsem število intenzivnih postelj tista točka, na kateri se lahko prelomi, čeprav upa, da se to ne bo zgodilo. Kader je po njegovih besedah že zelo izmučen in samo pri njih je trenutno na bolniškem staležu okoli 450 zaposlenih.

Na intenzivni covid terapiji je razporejenih 123 medicinskih sester, od katerih jih je trenutno 40 v bolniški. To kaže na popolno izčrpanost in tega nas je morda najbolj strah, kako dolgo zaposleni še lahko zdržijo v takšnem tempu,” je dejal Vogrin.

Znova je opozoril, da so storitve za necovidne bolnike v UKC Maribor trenutno zelo omejene, saj so ustavili skoraj vse elektivne posege, obravnave in ambulantne posege, saj ni na razpolago niti zdravnikov niti medicinskih sester. Na kirurgiji, kjer običajno poteka program v vsaj 15 ali 16 operacijskih dvoranah, danes delajo samo v petih.

Kot je povedal, operirajo samo urgentne in onkološke bolnike, medtem ko številnih, ki so k njim napoteni s stopnjo zelo hitro, ne morejo niti obravnavati niti operirati. Upa, da se bodo razmere hitro popravile, zagotovo pa nikakor ne želijo zmanjšati onkološkega programa. Dodatno pa stvari po njegovem otežuje dejstvo, da beležijo izredno rast bolnikov v urgentnem centru, zato so tja dodatno razporedili zdravnike, medicinske sestre in prostovoljce.

Sloveniji je trenutno na voljo 288 postelj za intenzivno covid terapijo, zasedenih pa je 275 postelj, kar po mnenju Vogrina pomeni, da ima vsaka bolnišnica še po kakšno rezervno mesto, so pa te v Mariboru že presegli. Po navodilih koordinatorjev že načrtujejo in izvajajo določene premestitve, tako da bodo nekateri njihovi bolniki premeščeni tudi v druge ustanove, konkretno enega od bolnikov bodo prepeljali v Slovenj Gradec.

Sicer pa Vogrin pričakuje, da bo treba število postelj še povečati. Po njegovem je težko točno napovedati, do kam lahko to gre, a ocenjuje, da jih bo glede na razvoj razmer potrebnih več kot 300. Pri njih so morda sposobni zagotoviti še kakšno posteljo ali dve, več kot to pa ne bo mogoče, je dodal.

Imajo pa pripravljene tudi rezervne variante, morda tudi za zdravljenje v operacijskih dvoranah, kjer je na voljo popolna oprema za covidne bolnike, a se zatakne pri kadrih. Če so pred epidemijo za bolnike v intenzivni terapiji skrbele štiri medicinske sestre, sta zdaj le dve, pa še te večinoma nimajo dolgih izkušenj za delo s tovrstnimi bolniki, opozarja Vogrin.

Dogodki