Search
Close this search box.

V UKC Ljubljana na intenzivni terapiji osem bolnikov, najmlajši ima 47 let

S slabšanjem epidemiološke slike se polnijo bolnišnični oddelki z bolniki s covidom-19. Na ljubljanski infekcijski kliniki zdravijo 42 bolnikov s covidom-19, osem jih je na intenzivni negi, med njimi je najmlajši star 47 let. Vodja oddelka intenzivne terapije Matjaž Jereb se boji, da bodo presegli število hospitaliziranih v prvem epidemičnem valu.
foto: Koroške Novice

Jereb je danes v izjavi za medije pojasnil, da je povprečna starost bolnikov, ki jih zdravijo na oddelku za intenzivno terapijo infekcijske klinike UKC Ljubljana, 57 let. To pomeni, da zdravijo bistveno mlajše bolnike kot pa v prvem epidemičnem valu spomladi letos.

Trenutno je na intenzivnem oddelku najmlajši bolnik star 47 let, najstarejši pa 81 let. Tudi v tokratnem valu se stanje bolnika s covidom-19 izrazito poslabša šesti ali sedmi dan. Včasih pride do nenadnega poslabšanja v nekaj urah. Denimo v nedeljo so sprejeli bolnika, ki je prišel na urgenco, potem ko se mu je stanje začelo slabšati, ob prihodu na njihov oddelek pa so ga morali takoj priklopiti na umetno predihavanje, je dejal Jereb.

V prvem valu je med vsemi bolniki s covidom-19, ki so se zdravili na intenzivnih oddelkih, umrlo 31 odstotkov. V drugem valu so doslej v UKC Ljubljana umrli štirje bolniki, a usoda tistih, ki se še zdravijo, je neznana.

Jereb pričakuje, da bodo v prihodnjem tednu ali dveh še sprejemali dodatne bolnike, “a če bo število bolnikov šlo preko potenciala, ki ga imamo, bo težava”. Za bolnike s covidom-19 imajo na UKC Ljubljana pripravljenih 16 postelj za intenzivno nego.

Na infekcijski kliniki imajo načrt, kako povečevati število postelj, a ni države, ki bi lahko povečevala kapacitete v nedogled, je opozoril Jereb. Težava namreč ni oprema ali postelje, pač pa kader, saj je za neprekinjeno oskrbo enega bolnika na intenzivnem oddelku potrebnih pet medicinskih sester.

In tega kadra nimajo, prav tako ga ni mogoče hitro pridobiti v smislu, da bi pridobili sestre z drugih oddelkov, saj so za intenzivno terapijo potrebna določena znanja, ki jih posameznik pridobi tako v procesu izobraževanja kot tudi s kliničnim delom, je pojasnil.

Zato je po njegovih besedah nujno treba omejiti število novih okužb, kar lahko dosežemo skupaj z upoštevanjem ukrepov.

Več iz istega kraja