V torkovem neurju v Ljubljani zalilo tudi zdravstvena domova in UKC Ljubljana

V hudem neurju, ki je prestolnico zajelo v torek zvečer, je med drugim zalilo zdravstvena domova Vič in Šiška in del UKC Ljubljana, poroča uprava za zaščito in reševanje. Močan veter je podiral tudi drevesa. V intervencijah je posredovalo 20 gasilskih enot. Na delu severne ljubljanske obvoznice je zaradi sanacije po neurju trenutno zaprt vozni pas.

Neurje z močnimi sunki vetra in veliko količino meteornih padavin je Ljubljano zajelo okoli 21. ure. Po podatkih dežurnega meteorologa je merilna postaja na Vrhniki zabeležila sunek vetra s hitrostjo 86 kilometrov na uro, merilna postaja Ljubljana – Bežigrad pa polurno vrednost padavin v višini 36,28 milimetra.

V regijskem centru za obveščanje Ljubljana so na številko 112 zabeležili skupno 603 klice. V večini primerov so meteorne vode zalile različne objekte, med drugim telovadnico osnovno šole Vita Kraigherja, hotel nasproti Kina Šiška, gimnazijo in dijaški dom Šiška ter del Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, pa tudi dva zdravstvena domova.

V Logu pri Brezovici in v Triglavski ulici v Ljubljani sta na osebni vozili padli drevesi, drevesi sta se podrli tudi preko cestišč, osebni vozili pa sta bili ujeti v poplavljenem podvozu v Savljah in pred železniško postajo Dolgi most v Ljubljani.

Po doslej zbranih podatkih so zabeležili 87 dogodkov povezanih z neurjem. V intervencijah je posedovalo 20 gasilskih enot, od tega ena poklicna, je še razvidno iz poročila Uprave RS za zaščito in reševanje.

Kot so sporočili s Policijske uprave Ljubljana, so vozniki na obvoznici zaradi toče ustavljali pod nadvozi. Na severni obvoznici iz smeri Celovške proti Dunajski je okoli 21. ure na zaviralnem pasu pod nadvozom prišlo do prometne nesreče, v kateri so bila udeležena tri osebna vozila. Voznica je zaradi toče ustavila pod nadvozom, druga dva voznika pa sta zaradi prekratke varnostne razdalje trčila vanjo. V nesreči se ni poškodoval nihče. Ker so tovrstna dejanja izredno nevarna in lahko pripeljejo do hujših posledic, policisti vse voznike pozivajo, naj ravnajo razumno in naj zaradi morebitnih poškodb na vozilu ne ogrožajo tako lastnega življenja kot tudi življenja drugih.

Prometnoinformacijski center medtem poroča, da je na severni ljubljanski obvoznici zaradi sanacije po neurju zaprt vozni pas med priključkoma Ljubljana sever, Celovška cesta in Industrijska cona Šiška proti Štajerski. Na zahodni in severni ljubljanski obvoznici med razcepom Kozarje in priključkom Industrijska cona Šiška proti Zadobrovi zato nastaja zastoj in s tem zamude med 20 in 25 minutami. Iz smeri Primorske proti Štajerski priporočajo pot po ljubljanski južni in vzhodni obvoznici.

Vozišče je poškodoval vdor padavinske vode, ki je sistemi kanalizacije niso mogli odvajati. Sanacija bo predvidoma trajala do konca tedna, je na Twitterju sporočil Dars.