Search
Close this search box.

V torek v Sloveniji 1288 novih okužb, v SB Slovenj Gradec zdravijo 13 covdinih bolnikov

V torek so v Sloveniji ob 6979 PCR testih potrdili 1288 okužb z novim koronavirusom.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 23. 3. 2021 (00:00-24:00):

  • Št. testiranj: 6979
  • Št. pozitivnih: 1288 (18,5 %)
  • Št. hospitaliziranih: 500
  • Št. oseb na intenzivni negi: 99
  • Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 52
  • Št. umrlih: 9
  • 7-dnevno povprečje: 855

7-dnevno povprečno število okužb je po danes objavljenih podatkih Nacionalni inštitut za javno zdravje – NIJZ višje kot dan pred tem, in sicer znaša 855. Nižje je število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi covida-19.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 v SB Slovenj Gradec zdravijo 13 covidnih bolnikov, 1 potrebuje intenzivno terapijo. Na novo so v bolnišnico sprejeli 3 bolnike, v domačo oskrbo pa so odpustili 2 osebi.

Vlada se bo danes seznanila z epidemiološkimi razmerami, ki se v zadnjem času zaostrujejo. Prav tako bo pretresala omejitvene protikoronske ukrepe. Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po neuradnih informacijah STA zaostrovanja ukrepov vladi ni predlagala, o čemer smo poročili TUKAJ.

Institut Jožef Stefan (IJS) v svoji napovedi razvoja epidemije napoveduje, da bi lahko v začetku aprila Slovenija znova prešla v rdečo fazo. Epidemija po njihovih navedbah raste vse hitreje zaradi hitrega širjenja novih bolj kužnih sevov. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,18, kar pomeni, da ena oseba na novo okuži več kot eno osebo.

“Zaradi pričakovanega naraščanja deleža novega bolj kužnega seva bo v prihodnjem obdobju predvidoma naraščalo reprodukcijsko število R (približno eno stotinko na dan, kljub prekuževanju in cepljenju, glede na siceršnjo vrednost) in posledično se bodo krivulje obračale vse bolj strmo navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 10 dni, navajajo na IJS in dodajajo, da so negotovosti teh ocen velike.

“Trenutno smo v oranžni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih. Ob enakem trendu razvoja epidemije* bi lahko nazaj v rdečo fazo prešli v začetku aprila,” so navedli na IJS.

Več informacij sledi po novinarski konferenci o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri bosta sodelovala epidemiologinja iz NIJZ Eva Grilc ter antropolog in socialni delavec Jože Ramovš.

Dogodki

V torek so v Sloveniji ob 6979 PCR testih potrdili 1288 okužb z novim koronavirusom.