Search
Close this search box.

Vlada bo ob zaostrujočih se epidemioloških razmerah pretresala ukrepe. Kako kaže glede odprave policijske ure?

Vlada se bo danes seznanila z epidemiološkimi razmerami, ki se v zadnjem času zaostrujejo. Prav tako bo pretresala omejitvene protikoronske ukrepe. Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po neuradnih informacijah STA zaostrovanja ukrepov vladi ni predlagala.

Svetovalna skupina je zasedala v ponedeljek, a sklepov niso predstavili javnosti. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je v ponedeljek za STA pojasnila, da jo je vladna služba za odnose z javnostjo seznanila, da za ponedeljek ni predvidenih izjav o odločitvah svetovalne skupine.

Je pa STA neuradno izvedela, da svetovalna skupina vladi ne predlaga nobenih sprememb glede protikoronskih ukrepov. Svetujejo, da tudi šole ostanejo odprte po nespremenjenem režimu. In medtem ko naj bi v ponedeljek večina članov skupine soglašala s tem, da omejitev gibanja ponoči ni strokovno utemeljen, pa naj bi se v torek tehtnica prevesila v smer, da njenega umika vladi ne predlagajo.

Pred 14 dnevi je bil sicer na mizi tudi predlog notranjega ministra Aleša Hojsa, da bi omejitev ob daljšem dnevu vsaj zamaknili, denimo zvečer na 22. uro, a je Hojs v torek za STA pojasnil, da danes tega ne bo vnovič predlagal, “saj je bil dogovor, da bo svetovalna skupina ta teden ponovno preučila njegov predlog oziroma se morda odločila celo za večje sproščanje”. Z odločitvijo svetovalne skupine sicer sam, kot je še navedel, ni bil seznanjen.

Epidemiološke razmere se sicer po državi slabšajo. Zvišuje se povprečje novopotrjenih okužb, prav tako število hospitaliziranih, zaradi česar bodo ponovno vse bolnišnice sprejemale covidne bolnike oz. so se glede na izhodno strategijo znova pomaknile s tretje v drugo fazo. Največje število hospitaliziranih bolnikov je bilo sicer v sredini januarja, in sicer 1266, takrat je bilo tudi zasedenih največ intenzivnih postelj, in sicer 210.

Institut Jožef Stefan (IJS) v svoji napovedi razvoja epidemije napoveduje, da bi lahko v začetku aprila Slovenija znova prešla v rdečo fazo. Epidemija po njihovih navedbah raste vse hitreje zaradi hitrega širjenja novih bolj kužnih sevov. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,18, kar pomeni, da ena oseba na novo okuži več kot eno osebo.

“Zaradi pričakovanega naraščanja deleža novega bolj kužnega seva bo v prihodnjem obdobju predvidoma naraščalo reprodukcijsko število R (približno eno stotinko na dan, kljub prekuževanju in cepljenju, glede na siceršnjo vrednost) in posledično se bodo krivulje obračale vse bolj strmo navzgor. Ocenjeni podvojitveni čas novega seva v trenutnih pogojih je približno 10 dni, navajajo na IJS in dodajajo, da so negotovosti teh ocen velike.

“Trenutno smo v oranžni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih. Ob enakem trendu razvoja epidemije* bi lahko nazaj v rdečo fazo prešli v začetku aprila,” so navedli na IJS.

Glede na ponedeljkove podatke beležimo največjo pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev na Koroškem (688,9 v zadnjih 14 dneh in 403,8 v zadnjem tednu). V zadnjih sedmih dneh, vključno s podatki za ponedeljek, so na Koroškem potrdili skupno 284 novih okužb, na dan povprečno 40,57. Kar pomeni, da Koroška glede na vladni semafor sproščanja ukrepov v torek že peti dan zapored ni izpolnjevala več pogojev za oranžno fazo, saj je sedemdnevno povprečje okužb bilo višje od 34. Vlada naj bi danes odločala na podlagi podatkov za torek, ki pa jih še čakamo.

Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bilo v Sloveniji v ponedeljek 10.874 aktivnih primerov okužb, na Koroškem 488.

Kriterij mejnega števila okužb glede na sedemdnevno povprečje na ravni regij za prehod v različne faze

regija                rdeča  oranžna  rumena zelena
-----------------------------------------------------------
Osrednjeslovenska       362      268   159   79
Gorenjska               136      100    59   30
Goriška                  77       57    34   17
Primorsko-notranjska     35       26    15    8
Obalno-kraška            76       56    33   17
Koroška                  46       34    20   12
Podravska               213      158    93   46
Savinjska               168      125    47   37
Zasavska                 37       28    16    8
Posavska                 50       37    22   11
Jugovzhodna              95       70    42   21
Pomurska                 75       55    32   16

Predsednik republike Borut Pahor pa bo danes nadaljeval z obiski regijskih štabov civilne zaščite, kjer se seznanja s stanjem in posebnostmi naporov pripadnikov civilne zaščite. Tokrat bo obiskal Zasavje.

Vir: STA, Vlada RS, Sledilnik za covid-19, IJS

Dogodki

Vlada se bo danes seznanila z epidemiološkimi razmerami, ki se v zadnjem času zaostrujejo. Prav tako bo pretresala omejitvene protikoronske ukrepe. Svetovalna skupina za covid-19 pri ministrstvu za zdravje po neuradnih informacijah STA zaostrovanja ukrepov vladi ni predlagala.