Search
Close this search box.

V torek na Koroškem 111 novih okužb, v SB Slovenj Gradec zdravijo 27 covidnih bolnikov

V torek so v Sloveniji opravili 7722 PCR-testov in z njimi potrdili 3456 okužb z novim koronavirusom. Gre za najvišje število dnevno potrjenih okužb od začetka epidemije. Na Koroškem so jih zabeležili 111.

Več kot 3000 okužb so v Sloveniji do zdaj potrdili le še 5. januarja, ko so jih zabeležili 3428, in 26. oktobra, ko so jih potrdili 3138.

V torek so opravili tudi 35.567 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate potrjujejo še s PCR-testiranjem.

Na Koroškem so v torek nove okužbe potrdili v vseh občinah. Največ v Slovenj Gradcu, kjer so jih zabeležili 34, v Dravogradu 16, v Radljah ob Dravi 14, v Mislinji 12, na Ravnah na Koroškem 8, na Prevaljah in v Mežici po 5, na Muti in v Ribnici na Pohorju po 4, v Črni na Koroškem, v Podvelki in Vuzenici pa po 3.

V bolnišnicah po podatkih vlade zdravijo 670 covidnih bolnikov, 36 več kot dan prej, od tega 159 na intenzivni negi, dan pred tem so jih 158. V bolnišnice je bilo sprejetih kar 99 ljudi, umrlo je 18 bolnikov. Najmlajši bolnik s covidom-19 je star 19 let, na intenzivni negi pa kot najmlajšega zdravijo 21-letnika.

V SB Slovenj Gradec zdravijo 27 covidnih bolnikov, od teh 4 potrebujejo intenzivno terapijo. V bolnišnice je bilo sprejetih 7 bolnikov, 4 so odpustili v domačo oskrbo, umrla je ena oseba.

Po podatkih vlade so z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili 1.190.145 oseb oz. 56 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 67 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 77 odstotkov.

Z vsemi odmerki pa je cepljenih 1.120.575 oz. 53 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je precepljenih 63 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov.

Po danes objavljenih podatkih Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so tudi v zadnjem obdobju, od 18. do 24. oktobra, v vseh vzorcih potrdili le koronavirusno različico delta. “Visoka precepljenost populacije preprečuje nadaljnje širjenje virusa in tako pomaga pri preprečevanju nastajanja novih sevov,” ob tem opozarjajo na NIJZ.

Delta različica virusa je nekoliko spremenila možnosti obvladovanja epidemije s cepivi. Pri vseh cepivih se je zelo dobro ohranila njihova učinkovitost pri preprečevanju hudih potekov bolezni in smrti, vendar vektorska cepiva slabše ščitijo pred okužbo, pa je na današnji novinarski konferenci poudarila vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović, ki je spregovorila predvsem o tretjem odmerku.

Način uporabe poživitvenega odmerka je Evropska agencija za zdravila prepustila državam članicam EU, ki naj se same odločijo glede na svojo epidemiološko situacijo.

V Sloveniji se poživitveni odmerek še posebej priporoča:

  • 50 let in več starim ljudem,
  • posebej ranljivim kronični bolnikom ne glede na starost,
  • stanovalcem domov za starejše in drugih socialnovarstvenih zavodov,
  • družinskim članom imunsko oslabelih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov,
  • osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo,
  • osebam, ki so bile cepljene z vektorskima cepivoma.

S poživitvenim odmerkom se lahko cepijo vse ostale osebe, stare 18 let in več. Osebe, ki so dokazano prebolele covid-19, in so bile polno cepljene, poživitvenega odmerka ne potrebujejo, o čemer si lahko več preberete TUKAJ.

Vir: Vlada RS, NIJZ, STA, Sledilnik za Covid-19

Dogodki