Search
Close this search box.

Bojana Beović: Zaradi velike kužnosti virusa lahko pričakujemo, da se bomo z njim srečali vsi. Odločitev za cepljenje, je odločitev za življenje

Pravkar se je končala novinarska konferenca o aktualnem stanju glede covida-19, na kateri je sodelovala vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović.

Včerajšnji podatki kažejo, da so epidemiološke razmere v državi zelo resne, je uvodoma dejala vladna govorka Maja Bratuša.

V torek so v Sloveniji opravili 7722 PCR-testov in z njimi potrdili 3456 okužb z novim koronavirusom. Gre za najvišje število dnevno potrjenih okužb od začetka epidemije. Pozitivnih je bilo 44,7 odstotka opravljenih testov.

Po podatkih vlade v bolnišnicah zdravijo 670 covidnih bolnikov, od teh jih 159 potrebuje intenzivno terapijo. Umrlo je 18 bolnikov s potrjeno okužbo.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.190.145 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.120.575.

“Še enkrat poziv vsem k doslednemu spoštovanju samozaščitnih ukrepov, na katere je v zadnjih tednih, žal, marsikdo pozabil. Nosimo masko, skrbimo za higieno rok in kašlja, redno zračimo prostore, izogibajmo se mest na katerih se zadržuje večje število ljudi, je pozvala Bratuša in dodala: “Predvsem pa ravnajmo preventivno z zavedanjem, da je v trenutni situaciji vsak izmed nas lahko prenašalec virusa. Cepljenje še vedno ostaja ključno v boju z epidemijo. V državi je trenutno polno cepljenih 63 % starejših od 18 let oziroma 74 % starejših od 50 let.”

Kot smo že poročali včeraj, cepljenje z vektorskimi cepivi posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ glede na trenutno epidemiološko situacijo poživitveni odmerek priporoča po vsaj dveh mesecih, kar je danes potrdila tudi Beovićeva. Prav tako so razširili seznam ostalih skupin ljudi, ki jim priporočajo cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19.

V primerjavi z letom 2020 je leto 2021 prineslo dve bistveni spremembi. Dočakali smo učinkovita in varna, cepiva, obenem pa so se začele širiti bolj kužne različice virusa, najprej alfa in nato delta, je med drugim dejala vodja posvetovalne skupine za cepljenje.

Zaradi velike kužnosti virusa lahko pričakujemo, da se bomo z njim srečali vsi. Kako bo to srečanje potekalo, se lahko odločimo sami. Ali bomo cepljeni in bomo, če bomo zboleli, zboleli blago, ali pa bomo tvegali hudo bolezen ali celo smrt,” je poudarila. Odločitev za cepljenje, je odločitev za življenje,” je povedala Beovićeva.  

Omenila je tudi, da je marsikdo razočaran, ker zboli kljub cepljenju. “Treba je vedeti, da učinek cepiv ni stoodstoten, zato še posebej opozarjamo na pomen cepljenja čim večjega števila ljudi. s katerim bomo zmanjšali verjetnost, da bo do nas virus sploh prišel,” je pojasnila in poudarila, da bi lahko z višjo precepljenostjo ustavili rast hospitalizacij v bolnišnicah.  

Posvetovalna skupina za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) je sicer na sestanku 27. oktobra sprejela sklep, po katerem cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva po novem priporoča tudi družinskim članom imunsko oslabljenih oseb in posebej ranljivih kroničnih bolnikov, osebam z večjo poklicno izpostavljenostjo in osebam, ki so osnovno cepljenje opravile z vektorskimi cepivi. Slednjim cepljenje predlagajo po vsaj dveh mesecih od polnega cepljenja.

Posvetovalna skupina sicer ni izrecno opredelila, za katere poklicne skupine gre, je pa Beovićeva danes pojasnila, da je mišljeno predvsem zdravstvo, socialno varstvo, šolstvo, sem pa sodi tudi gostinstvo in športniki, ki so v stiku s številnimi ljudmi. Z definicijo se niso želeli omejiti na določene skupine, ampak prepustiti, da vsak zase presodi, ali sodi v takšno skupino, in se gre cepiti.

Posvetovalna skupina poživitveni odmerek še naprej predlaga tudi oskrbovancem domov starejših in drugih socialno-varstvenih zavodov, pa tudi posebej ranljivim kroničnim bolnikom ne glede na starost. Cepljenje s poživitvenim odmerkom je skupina pred spremembami priporočala tudi vsem starejšim od 65 let, po novem pa to priporoča vsem starejšim od 50 let.

Skupina priporoča tudi, da “se cepljenje z vektorskimi cepivi opravi, kadar obstajajo kontraindikacije za cepljenje z mRNK cepivi”.

Priporočila glede uporabe tretjega odmerka cepiv proti covidu-19 iz prejšnjega tedna so bila objavljena v torek, razposlana cepilnim centrom, novi režim pa že velja. Za cepljenje s poživitvenim odmerkom se uporabljajo mRNK cepiva, pri čemer se pri cepivu Moderne kot poživitveni uporablja polovični odmerek cepiva.

Glede odločitve za cepljenje otrok, ki ga je odobril ameriški CDC, bomo v Sloveniji čakali na odločitve Evropske agencije EMA, je na novinarsko vprašanje odgovorila Beovićeva. 

Kot pravi Beovićeva, zaenkrat še ni mogoče napovedati, ali bo poživitveni odmerek podobno kot pri drugih cepivih zadoščal dlje, morda več let, ali pa bo treba recimo letno cepljenje zaradi upada imunosti ali pa zaradi novih različic, podobno kot to poznamo pri gripi.

S poživitvenim odmerkom se lahko cepijo vse ostale osebe, stare 18 let in več. Cepljenja po njenih besedah ne potrebujejo osebe, ki so dokazano prebolele covid-19 in so bile polno cepljene. Kar pa zadeva veljavnost covidnih potrdil, je veljavnost osnovnega cepljenja podaljšana do preklica in zaenkrat ni podatkov, da bi katera država veljavnost potrdila pogojevala s tretjim odmerkom, je pojasnila.

Beovićevi se zdi zaskrbljujoče, da bi ob tem, ko so na razpolago cepiva, morali poseči po radikalnih ukrepih. Pri tem je spomnila, da so ukrepi lansko leto sprožili ogromno negodovanja. Z zaustavitvijo javnega življenja bi kroženje virusa sicer lahko za nekaj časa prekinili in izboljšali razmere, a bi se takoj po sprostitvi ukrepov bolezen pojavila ponovno in spet hitro dosegla vse občutljive dele populacije, je dejala.

Vir: Vlada RS, STA

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Kapadimul
Kapadimul
2 let nazaj

Bojana Beović: Zaradi velike kužnosti virusa lahko pričakujemo, da se bomo z njim srečali vsi. Odločitev za cepljenje, je odločitev za življenje.

Ker so očitno vsi necepljeni do sedaj ob okužbi umrli???

Dogodki