Search
Close this search box.

V Termah Topolšica trenutno skrbijo za okužene stanovalce dveh domov starejših s Koroške

V Termah Topolšica, kjer so ponudili prostore za nastanitev asimptomatskih okuženih stanovalcev iz domov starejših, je trenutno nameščenih več kot 60 okuženih iz domov v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi. Z okužbami z novim koronavirusom se spopadajo vsi večji domovi za starejše na Koroškem, v regijski bolnišnici imajo nov vdor virusa v belo cono.

Trenutno sta za namestitev okuženih v Termah Topolšica na voljo wellness center Zala in objekt Mladika. V prvem je prostora za okoli 50 oseb, v Mladiki pa lahko sprejmejo okoli 65 oseb, je danes za STA povedal direktor Term Topolšica Bojan Trifković.

Za okužene stanovalce v prostorih term skrbijo zaposleni iz posameznih domov, nekaj zaposlenih za pomoč v zdravstveni negi pa so ponudile tudi terme, pogovori že potekajo, je dodal. Obroke za stanovalce po navodilih iz domov kuhajo zaposleni v kuhinji term, pri čemer pa so območja gibanja strogo ločena, je pojasnil Trifković.

V objekt Mladika so v sredo prepeljali 33 okuženih stanovalcev iz Doma starejših Hmelina v Radljah ob Dravi, kjer so v sredo imeli okužbo z novim koronavirusom potrjeno pri skupno 37 stanovalcih in 16 zaposlenih. Štiri stanovalce so v sredo premestili v bolnišnico, dva stanovalca sta umrla, je v sredo zvečer sporočila direktorica doma Silva Duler.

V Termah Topolšica v objektu wellness so od 24. oktobra nameščeni tudi okuženi stanovalci iz slovenjgraške enote Koroškega doma starostnikov. Skupno je trenutno tam 31 stanovalcev iz slovenjgraškega doma, v petek bodo od tam prepeljali nazaj v belo cono doma prvih pet stanovalk, ostale pa postopno do predvidoma četrtka prihodnji teden, je za STA povedala vodja slovenjgraške enote doma Marjana Kamnik. Rdeča cona je urejena tudi v samem domu v Slovenj Gradcu, v njej je trenutno 15 okuženih.

Pri zaposlenih v slovenjgraškem domu so doslej potrdili 15 okužb, so se pa tri zaposlene že vrnile na delo, naslednjih sedem se vrača v ponedeljek. “Trenutno nimamo večjih težav pri organizaciji dela, razen utrujenosti zaposlenih. Trenutno zaposlujemo nove sodelavce. Odziv na objavo, da iščemo socialne oskrbovalke, strežnice in zaposlene za pomoč v kuhinji, je bil zelo velik,” je še povedala Kamnikova. Doslej so zaposlili tri nove sodelavce, predvidoma jih bodo še več. V nedeljo bodo vnovič izvedli testiranje pri vseh zaposlenih in pri stanovalcih sive cone.

V matični enoti Koroškega doma starostnikov v Črnečah so sive cone organizirali na treh oddelkih, v rdeči coni pa je trenutno 24 okuženih stanovalcev, tri stanovalke se zdravijo v bolnišnici. Zaradi okužb med zaposlenimi je odsotnih osem zaposlenih, so sporočili iz doma v Črnečah.

Okužbe pri stanovalcih so potrdili tudi v Domu starejših Na Fari na Prevaljah.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec pa so bili v sredo zaradi obsežnega vdora virusa v belo cono prisiljeni vzpostaviti še drugo rdečo cono na oddelku za travmatologijo in ortopedijo, v kateri zdravijo 11 bolnikov s covidom-19, skupno število covidnih bolnikov v bolnišnici pa je 60, od tega jih šest zdravijo v intenzivni enoti.

V bolnišnici so v sredo testirali 36 vzorcev na prisotnost SARS-CoV-2 RNA in med njimi zabeležili 18 pozitivnih vzorcev.

Zmogljivosti oddelka za bolnike s covidom-19 so sicer zapolnjene, vendar je dnevni priliv bolnikov skozi urgentni center v zadnjem tednu precej uravnotežen s številom odpustov in premestitev,” so sporočili iz bolnišnice, kjer imajo zaradi vdora virusa tudi dodatno bolnišnično sivo cono.

Bolnišnica dodatnih širitev oddelka za bolnike s covidom-19 v tem trenutku ne more zagotoviti, načrtuje pa dve dodatni intenzivni postelji. Prav tako od danes s hitrimi testi testirajo vse bolnike, ki so v bolnišnico sprejeti prek urgentnega centra. Je pa odsotnost zaposlenih zaradi bolezni precejšnja. Trenutno kar 61 zaposlenih preboleva okužbo z novim koronavirusom, so še sporočili iz bolnišnice.

Dogodki

V Termah Topolšica, kjer so ponudili prostore za nastanitev asimptomatskih okuženih stanovalcev iz domov starejših, je trenutno nameščenih več kot 60 okuženih iz domov v Slovenj Gradcu in Radljah ob Dravi. Z okužbami z novim koronavirusom se spopadajo vsi večji domovi za starejše na Koroškem, v regijski bolnišnici imajo nov vdor virusa v belo cono.