V teh krajih so napovedani močni nalivi, sunki vetra, toča in hudourniške poplave

Danes dopoldne bo po večini države zmerno do pretežno oblačno, rahle padavine bodo povečini ponehale, a se bodo že pozno dopoldne začele znova pojavljati posamezne plohe in nevihte z močnimi nalivi, sunki vetra in točo, poroča spletni portal Neurje.si, ki je izdal tudi podrobnejšo prognozo današnjega vremenskega dogajanja.
toča arhiv Koroške Novice

Po podatkih spletnega portala Neurje.si se nad srednjo Evropo zadržuje območje enakomernega zračnega tlaka s šibko vremensko fronto, ciklonsko območje s hladnejšim zrakom v višinah pa vztraja nad Skandinavijo. Preko Alp se bo danes pomaknila šibka višinska dolina, ki se bo odcepila v majhno višinsko jadro hladnega zraka.

To bo pripomoglo k nestabilnosti ozračja in nad naše kraje prineslo nekaj več vetra v višinah. Nad severnim Sredozemljem se je oblikovalo plitvo ciklonsko območje, ki bo v noči na soboto potovalo preko Slovenije proti vzhodu. Pred tem bo od vzhoda in jugovzhoda še dotekal topel in vlažen zrak, po umiku ciklona vzhodno od nas pa bo s severnimi vetrovi prehodno začel dotekati nekoliko hladnejši zrak, še navajajo na spletnem portalu Neurje.si.

Obalo in Hrvaško Istro bo od zahoda predvidoma dosegel nevihtni sistem, ki ga lahko spremljajo močnejši sunki nevihtnega piša, medtem ko bodo v zaledju obale in v notranjosti Slovenije nastajale predfrontalne nevihte. Te lahko v primeru izoliranosti in organizacije ob ugodnem vetrovnem striženju (predvidoma 15 – 20 m/s) prinesejo močne nalive, sunke vetra in točo, napovedujejo na Neurje.si

Prvim izoliranim nevihtam bo na voljo tudi precej razpoložljive konvektivne potencialne energije, in sicer med 1000 in 1500 J/kg. Največja verjetnost za nastanek močnejših neviht bo na jugu in vzhodu države, a se lahko pojavijo tudi drugje. Tekom popoldneva in do večera bodo plohe in nevihte zaradi vpliva plitvega ciklonskega območja zajele večji del države, največ nevšečnosti bodo takrat povzročali močni, lahko tudi dolgotrajnejši nalivi.

Glede na nekatere meteorološke modele lahko zlasti na vzhodu države lokalno pade več kot 100 mm dežja, kar bi povzročilo lokalne hudourniške poplave. Zvečer bo zapihal severni veter. Močnejše padavine se bodo predvsem na vzhodu države predvidoma nadaljevale tudi v noči na soboto. V soboto zjutraj bodo padavine slabele in dopoldne po večini države ponehale, še bo pihal severni veter, na Primorskem prehodno šibka burja, je še navedeno na spletni strani Neurje.si. Več o njihovi napovedi si lahko preberete TUKAJ.

Vir: Neurje.si

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.