Search
Close this search box.

V štirih družbah skupine Sij nova plačni sistem in podjetniška kolektivna pogodba

V štirih družbah skupine Slovenska industrija jekla (Sij) sta 1. januarja začela veljati nova plačni sistem in podjetniška kolektivna pogodba. V družbi Sij Metal Ravne, kjer so danes začeli zaposlenim vročati nove pogodbe, se po navedbah skupine Sij več kot 65 odstotkom zaposlenih plače povečujejo. Manj naj ne bi dobil nihče od zaposlenih.

V skupini Sij so postopke prenove kadrovskih sistemov pospešili po napetostih in opozorilni stavki v koroških družbah skupine v jeseni 2018. Pogajanja o novi podjetniški kolektivni pogodbi so strani pospešile oktobra lani, nova podjetniška kolektivna pogodba in nov plačni sistem pa od 1. januarja veljata v podjetjih Sij Metal Ravne, Sij Acroni, Sij Elektrode in Sij SUZ. V družbi Sij Ravne Systems so to uredili že v letu 2017.

Preberite tudi: V Metalu ostali brez božičnice, ampak v novo leto z višjimi plačami

Vodstvo največje koroške jeklarske družbe Sij Metal Ravne in predstavnika obeh reprezentativnih sindikatov v tej družbi so novo podjetniško kolektivno pogodbo podpisali 16. decembra lani. Nova podjetniška kolektivna pogodba je nadomestila staro, ki je veljala do konca lanskega leta.

Poleg novega plačnega sistema, s katerim se bodo povečale plače več kot 65 odstotkom zaposlenih v Sij Metalu Ravne, prinašajo tudi določeni členi nove podjetniške kolektivne pogodbe ugodnosti za zaposlene, so za STA navedli v skupini Sij. Pogodba med drugim uvaja dodatni dan dopusta za prvi šolski dan prvošolčkov in prvi dan vrtca ter dodatni dan dopusta za starejše delavce.

Starejši delavci so po novem upravičeni do dveh dodatnih dni dopusta že pri doseženi starosti 53 let, dodatna dva dneva pa jim bosta pripadla ob dopolnjenem 55 letu. Skupni letni dopust delavca se povečuje za en dan in lahko znaša največ 34 dni oziroma 36 dni za nočnega delavca.

Pri jubilejnih nagradah se za vse zaposlene upošteva skupna delovna doba. Pri solidarnostnih pomočeh pa se ob nastanku težje invalidnosti solidarnostna pomoč povečuje s 100 na 200 odstotkov, so navedli v skupini Sij.

Predsednik Skei konference v družbah Sij na Ravnah na Koroškem in glavni sindikalist v Metalu Boris Štriker je za STA danes povedal, da so z doseženim deloma zadovoljni, saj so bila pričakovanja delavcev še nekoliko večja. Je pa ob tem poudaril, da so zdaj zadeve urejene bolje kot prej in da po novem nobeden od zaposlenih ne sme dobiti manjše plače kot doslej.

Vodstvo Sij Metala Ravne je po Štrikerjevih besedah zaposlenim danes začelo individualno vročati nove pogodbe o zaposlitvi, zaposleni pa imajo nato tri dni časa, da jih podpišejo.

Sicer pa v večini družb skupine Sij decembra lani zaradi nedoseganja gospodarskega načrta zaposleni niso prejeli božičnice. Izjema je bilo invalidsko podjetje Zip center, kjer so načrt dosegli.

Neizplačilo božičnice je povzročilo nekaj razburjenja med zaposlenimi. Kot so takrat pojasnili v skupini Sij, so namreč reprezentativni sindikati družb maja lani z družbami skupine Sij podpisali dogovor o izplačilu regresa in nagrade za poslovno uspešnost. Znotraj dogovora so bili usklajeni tudi kriteriji za izplačilo nagrade za poslovno uspešnost, in sicer da se ta izplača v primeru doseganja gospodarskega načrta družbe.

Dogodki