Search
Close this search box.

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec predstavili prvega takšnega robota v Sloveniji in Evropi (VIDEO in FOTO)

V slovenjgraški bolnišnici so javnosti predstavili uporabo robotiziranega avtonomnega transportnega sistema, ki je nastal v sodelovanju ravenskega podjetja Viptronik z avstrijskim partnerjem, izdelali pa so ga v Južni Koreji. Kot je povedal direktor bolnišnice Janez Lavre, s tem uresničujejo svojo vizijo v smeri robotizacije delovanja.

Gre vsekakor za veliko tehnološko posodobitev za bolnišnico v smislu digitalizacije, pri čemer pa je najbolj pomembno, da smo s tem razbremenili osebje na področju transporta, saj jim težkih vozičkov, naloženih z zdravili in zdravstvenim materialom, ne bo več treba prevažati po bolnišnici, je dejal Lavre.

Če se bo sistem izkazal kot uspešen in bodo prejeli nepovratna evropska sredstva, bodo v prihodnosti z roboti začeli prevažati tudi perilo in odpadke, morda tudi prehranske obroke. Po njihovih podatkih gre za prvi tovrstni robot v Sloveniji in tudi v Evropi, zato so še toliko bolj veseli, da so bili prepoznani kot zaupanja vredna bolnišnica.

Za zdaj razpolagajo z enim robotom, ki je že tri tedne namenjen prevozu zdravil in opreme na covidni oddelek. Ko bodo tega zaprli, nameravajo z njim prevažati opremo iz lekarne na kirurgijo in travmatologijo, razmišljajo pa tudi, da bi tak transport uvedli tudi v objekt C, ki je nov in ima za to ustrezna dvigala.

VIDEO: Izjava direktorja SB Slovenj Gradec, Janeza Lavreta

V primeru ustreznih razpisov države bi si želeli usposobiti med pet in osem tovrstnih robotov, če pa bi jih namenili še za razvoz hrane in bi temu primerno prilagodili kuhinjo, ocenjujejo, da bi z 12 roboti obvladali celotno logistiko dostave v bolnišnici.

Začetna investicija je bila po besedah Lavreta vredna 159.000 evrov, v kar ni všteta prilagoditev in menjava dotrajanih dvigal, ki so jo opravili v času epidemije. Lavre meni, da bi bili nadaljnji nakupi robotov še nekoliko cenejši, še posebej če jim uspe dobiti evropska sredstva. Tokratno naložbo je v celoti financirala bolnišnica, saj ni bilo na voljo primernih razpisov, želeli pa so si čim prej vzpostaviti sistem za potrebe covidnega oddelka.

VIDEO: Izjava direktorja podjetja Viptronic, Stanka Vrčkovnika

Robot lahko naenkrat pelje do 250 kilogramov tovora, z njim pa bodo zaposlenim prihranili pri fizičnih obremenitvah, hkrati pa bodo lahko štiri dosedanje transportne delavce prerazporedili na druga delovišča.

Lavre je še povedal, da je trenutno pri njih še deset pacientov s covidom-19, zadnjega so sprejeli pred dvema dnevoma. “Če bo epidemiološka slika še naprej ugodna, smo z ministrstvom dogovorjeni, da naslednji teden oddelek zapremo in bodo pacienti premeščeni v eno od treh ostalih covidnih bolnišnic” je pojasnil direktor bolnišnice.

Novost v Slovenj Gradcu je pozdravil tudi direktor direktorata za razvoj zdravstvenega sistema na ministrstvu za zdravje Bogdan Tušar, ki je dejal, da to kaže, da bolnišnica zna prepoznavati prednosti sodobnih sredstev, ki pripomorejo k temu, da delo poteka lažje.

Sicer pa je ministrstvo po njegovih besedah lani naredilo velik napredek s sprejemom zakona o investicijah v slovensko zdravstvo, v sklopu katerega poleg gradenj in s tem izboljšanja bivalnih pogojev za zaposlene in paciente načrtujejo tudi investicije v informatizacijo in digitalizacijo procesov v bolnišnicah.

Država ima po njegovih besedah velike načrte tudi na področju razvoja digitalizacije nasploh, saj je bil sprejet ukrep za okrevanje in odpornost, ki predvideva 84 milijonov evrov, te pa bodo do leta 2026 v celoti namenili za digitalizacijo oziroma za rešitve, ki bodo na nacionalni ravni pripomogle k temu, da zdravstveni sistem premaknejo iz sedanjega v resnično sodoben sistem.

Servis fotografij in videoposnetkov -> www.knmedia.net.

Besedilo: SB Slovenj Gradec

Dogodki

V slovenjgraški bolnišnici so javnosti predstavili uporabo robotiziranega avtonomnega transportnega sistema, ki je nastal v sodelovanju ravenskega podjetja Viptronik z avstrijskim partnerjem, izdelali pa so ga v Južni Koreji. Kot je povedal direktor bolnišnice Janez Lavre, s tem uresničujejo svojo vizijo v smeri robotizacije delovanja.