Search
Close this search box.

V soboto vabljeni na predavanje o duševnem zdravju “Samopodoba mladih in mediji”

V soboto, 11. maja bo v Kulturnem centru v mali dvorani predavanje o duševnem zdravju "Samopodoba mladih in mediji".

Predavanje “Samopodoba mladih in mediji”, asist. Tine mladih in Podlogar psihologinje, ki se ukvarja s preučevanjem in preprečevanjem samomorilnega vedenja in krepitve duševnega zdravja, bo v soboto, 11. maja ob 18:30 v mali dvorani Kulturnega centra na Ravnah na Koroškem.

Duševno zdravje je neločljiv del celotnega zdravja posameznika. Čeprav na prvi pogled ne deluje hudo, je mnogo več, kot le odsotnost duševne bolezni. V zadnjih letih se je uveljavil koncept pozitivnega duševnega zdravja, kot so sreča, zadovoljstvo, samospoštovanje, naši odnosi z drugimi, naše vsakodnevno delovanje ter sposobnost, da obvladujemo svoja življenja in se uspešno soočamo z izzivi ter problemi in doprinašamo skupnosti, v kateri živimo. Posameznik ima tekom svojega življenja lahko težave na enem ali več področjih duševnega zdravja. Kadar težave pomembno ovirajo njegovo vsakodnevno delovanje, govorimo o duševnih motnjah. Med najpogostejšimi duševnimi motnjami sodobnega časa so stresne motnje, tesnobnost in depresija, so zapisali na NIJZ.

Težave z duševnim zdravjem pa predstavljajo bolezni, ki so v današnjem, modernem času, posebej v porastu. Število ljudi, ki oboleva zaradi depresije, tesnobe, zlorabe psihoaktivnih substanc, nekemičnih oz. vedenjskih zasvojenosti in drugih motenj, njihovo življenje pa je zaradi tega slabše kvalitete, strmo narašča.

V tempu življenja, kakršnega živimo, je težko najti ravnotežje v skrbi zase in za druge, kljub temu pa je ta uravnoteženost bistvena za vzdrževanje duševnega zdravja. Za duševno zdravje so lahko obremenjujoči že dogodki iz otroštva, kot so npr. ločitve, revščine, smrt starša, različne zlorabe, zanemarjanje, nasilje, ti dogodki pa lahko imajo lahko dolgoročne posledice v odraslosti in vplivajo na zdravstvene kazalnike odraslih, na njihovo izobrazbo, socialno-ekonomski položaj in tudi življenjski slog, so še zapisali na NIJZ.

Predavanje organizirajo skavti stega Koroška 2 v okviru projekta “Za zdravje mladih”, ki je financiran s strani Ministrstva za zdravje. Predavanje je namenjeno predvsem staršem mladostnikov v zadnji triadi osnovne šole in prvih letnikov srednjih šol. Skavti želijo tako na tak način krepiti duševno zdravje otrok in mladostnikov ter s pomočjo mladinskega dela preprečevati zasvojenost. Pilotni projekt izvajajo s strokovno podporo Andreja Marušiča Univerze na Primorskem in zunanjih sodelavcev.

 Predavanje je brezplačno. 

Dogodki

V soboto, 11. maja bo v Kulturnem centru v mali dvorani predavanje o duševnem zdravju "Samopodoba mladih in mediji".