Search
Close this search box.

V soboto potrdili 537 novih okužb, Janez Janša bo nagovoril državljane ter spregovoril o angleškem sevu in morebitnih novih ukrepih

V soboto so po podatkih vlade v Sloveniji ob 2975 testih potrdili 537 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 31 covidnih bolnikov.

Trend obolelosti s koronavirusom v Slovenijia na dan 23. 1. 2021 (00:00-24:00):

  • Št. testiranj: 2975
  • Št. pozitivnih: 537 (18,1 %)
  • Št. hospitaliziranih: 1149
  • Št. oseb na intenzivni negi: 190
  • Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 36
  • Št. umrlih: 31

V soboto so opravili 2140 PCR testov in 835 hitrih antigenskih testov. Med PCR testi je bilo 503 oz. 23,5 odstotka pozitivnih. Med hitrimi pa je bilo pozitivnih 34 testov, kar znaša 4,1 odstotka opravljenih testov. med vsemi opravljenimi testi jih je bilo 18,1 odstotka pozitivnih.

V soboto se je v bolnišnicah zdravilo 20 covidnih bolnikov več kot v petek, na intenzivni terapiji sta se zdravila dva manj kot dan prej. Umrlo je 11 covidnih bolnikov več kot v petek.

V bolnišnicah se zdravi 1149 covidnih bolnikov, od tega jih 190 potrebuje intenzivno zdravljenje. V soboto so iz bolnišnic odpustili 36 bolnikov s covidom-19.

Skupaj je bilo v Sloveniji doslej potrjenih 157.830 okužb z novim koronavirusom, umrlo je skupaj 3360 covidnih bolnikov.

Premier Janez Janša bo na današnji izredni novinarski konferenci, ki bo na sporedu ob 17. uri, spregovoril o pojavu angleškega seva virusa v Sloveniji ter s tem povezanimi ukrepi, ki jih je potrebno sprejeti.

Preberite tudi: ECDC zaradi novih sevov poziva k pripravi strožjih omejitvenih ukrepov

Britanski sev novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiv od izvornega, so ugotovili v najmanj 60 državah, to je deset več kot pred tednom dni, je sporočila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v tedenskem poročilu.

Južnoafriški sev virusa, ki je prav tako bolj nalezljiv, pa so ugotovili v 23 državah in ozemljih, kaže torkovo poročilo WHO, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem ko je covid-19 v svetu doslej zahteval že več kot dva milijona življenj, novi sevi novega koronavirusa vzbujajo zaskrbljenost, saj si države prizadevajo zajeziti širjenje virusa, dokler cepivo proti covidu-19 ne bo širše dostopno.

V zadnjem tednu je nova koronavirusna bolezen 19 zahtevala največ življenj doslej, 93.000, kar je devet odstotkov več kot v tednu pred tem. V istem obdobju je bilo potrjenih 4,7 milijona novih okužb z novim koronavirusom, skupno 93 milijonov.

Britanski sev virusa so prvič ugotovili sredi lanskega decembra in je po ocenah WHO med 50 do 70 odstotkov bolj nalezljiv od izvornega. Naj pa ne bi bil bolj smrtonosen. Podjetji Pfizer in BioNTech sta tudi že sporočili, da je njuno cepivo proti covidu-19 učinkovito tudi proti britanskemu sevu virusa, ki je znan kot B117.

Britanski sev naj bi prvič ugotovili tudi v Sloveniji. V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano so v torek za STA potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Kot so pojasnili, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo z angleškim sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma.

Več informacij sledi …

Vir: STA, Vlada RS

Dogodki

V soboto so po podatkih vlade v Sloveniji ob 2975 testih potrdili 537 okužb z novim koronavirusom, umrlo je 31 covidnih bolnikov.