ECDC zaradi novih sevov poziva k pripravi strožjih omejitvenih ukrepov

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes tveganje, povezano z bolj nalezljivimi sevi novega koronavirusa, dvignil na visoko do zelo visoko. Ob tem je države pozval, naj pripravijo strožje ukrepe za zajezitev virusa in pospešijo cepljenje proti covidu-19.
covid-19-4949163_1920

Tveganje, povezano s širjenjem bolj nalezljivih sevov novega koronavirusa, je od danes visoko do zelo visoko. To pomeni, da lahko članice Evropske unije in Evropskega gospodarskega prostora (EGP) pričakujejo “povečano število primerov covida-19 zaradi postopnega širjenja in možne prevlade različic, ki so bolj prenosljive”, je zapisal ECDC.

Do torka je bilo v 23 članicah EU in EGP potrjenih 1300 primerov britanske različice novega koronavirusa. Med njimi so glede na poročilo ECDC tudi Avstrija, Italija in Madžarska. Južnoafriški sev so medtem do torka potrdili v 10 članicah EU in EGP, med njimi je od slovenskih sosed le Avstrija. V teh desetih državah je bilo potrjenih 27 primerov tega seva.

ECDC je pozval svoje članice, naj spremljajo spremembe v prenosljivosti in resnosti okužbe, da bi identificirale in ocenile širjenje in vpliv različic. Svoje laboratorije pa naj pripravijo na okrepljeno testiranje.

“Ključno sporočilo je, da se je treba pripraviti na hitro zaostritev omejitvenih ukrepov v prihodnjih tednih, da bi obvarovali zmogljivosti zdravstvenih sistemov, in pospešiti kampanje cepljenja,” je v poročilu zapisal center za preprečevanje in obvladovanje bolezni. Dodali so, naj države povečajo število centrov za cepljenje in osebja, ki izvaja cepljenje proti covidu-19.

Posvarili so tudi pred sproščanjem ukrepov, čeprav je večina držav že začela cepljenje. Skupine prebivalstva, ki so ključne pri širijo virus, namreč še nekaj mesecev ne bodo prišle na vrsto.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije